O buna prietena a vizitat Auschwitz nu cu foarte mult timp in urma. Nu am fost personal acolo, insa o cunosc suficient de bine incat sa ii cred si inteleg tulburarea. Mi-am amintit de un documentar pe care l-am urmarit cu ceva timp in urma si pe care, din pacate, nu l-am gasit subtitrat. Documentarul in sine merita atentie, e probabil cel mai bun pe care l-am vazut vreodata referitor la acest subiect.
Se implinesc cativa ani de la disparitia unui foarte bun prieten al meu, dl. Abraham G., probabil unul din ultimii evrei din Romania. Nu stiu daca acest documentar este cea mai buna alegere pentru a-l comemora (o comemorare personala), insa poate este. Unele lucruri nu trebuie uitate.
As vrea sa recomand si cateva filme despre Holocaustul celui de-al doilea Razboi Mondial, desi probabil multi dintre voi le-ati vazut:
Solomonar
Cu ceva timp in urma un amic povestea ca a fost sa vada lagarul de la Auschwitz. A mers echipat cu o camera foto si plin de verva pentru ca nu multi dintre noi fac acest lucru. Cand a vazut aliniati langa un perete pantofii celor ucisi, dar mai ales pantofiorii copiilor a fost atat de zguduit incat nu a fost in stare sa mai vada ceva. Si astadin cauza lacrimilor, cat despre poze nici vorba. I s-a parut ca ar fi un sacrilegiu. Oricum imaginea aceea il va urmari mereu. De abia atunci a inteles mizeria si hidosenia razboiului si a urii fara sens.Ma uit mereu la documentarele despre criminalii de razboi si ma bucur cand vad cum la capatul unei vanatori asidue sunt prinsi si judecati chiar dupa zeci de ani.
razboaiele produc victime inocente in ambele tabere, numai ca intotdeauna suferinta unora, in cauza a evreilor, este mereu hiperbolizata si prezentata peste tot drept cea mai mare
Totusi mai exista si alte pareri … chiar documentate
http://documentare.digitalarena.ro/adevarul-din-spatele-portilor-de-la-auschwitz-1993-prima-parte/
http://filmedocumentare.com/povestea-sovietelor/
STUDIU DE CAZ :
LEGATURA DINTRE CLOROFILA DIN FRUNZELE DE PAPADIE SI IEPUSARUL PLAYBOY !
Taraxacum officinalis – FRUNZELE DE PAPADIE :
Fără doar şi poate sunt cel mai puternic detoxifiant dintre frunzele de primăvară. Gustul lor, pregnant amărui, le recomandă ca un excelent drenor pentru ficat şi vezica biliară, ele având în acelaşi timp efecte laxative, diuretice şi depurative puternice.
Hepatită virală de tip A, B şi C – sucul de frunze de păpădie are efecte miraculoase în toate bolile de ficat. Se consumă câte o jumătate de pahar dimineaţa şi seara, pe stomacul gol. Tratamentul durează 2-3 luni şi se combină cu o alimentaţie strict vegetariană, fără prăjeli şi alimente cu aditivi sintetici. Efecte antivirale şi stimulente imunitare foarte puternice are combinaţia de suc de păpădie cu suc din frunze de pătrunjel, în proporţii egale – se beau două pahare pe zi.
Dischinezie biliară – se consumă salata de frunze de păpădie la mesele principale. O cură durează minimum douăsprezece zile.
Diabet zaharat de tip II (inclusiv formele insulino-dependente) – un grup de americani, membri ai unei asociaţii a diabeticilor insulino-dependenţi, au realizat pe ei înşişi un experiment tulburător. Vreme de mai multe luni, au consumat frunze de păpădie, înainte şi după fiecare masă, sub formă de salată sau ca atare. După o lună, majoritatea lor a trebuit să-şi reducă la jumătate doza de insulină, pentru ca după trei luni, unii dintre ei să renunţe practic la aceasta, precum şi la orice altă medicaţie de sinteză. În timpul curei, ei au consumat 100-150 g de frunze crude de păpădie, fără nici un fel de alt adaos. După un an de la tratamentul intensiv cu păpădie, în condiţiile unui regim cu raţia de hidraţi de carbon riguros calculată şi al repetării curei la 1-2 luni, rezultatele au rămas stabile.
Constipaţie (mai ales la persoanele obligate la un trai sedentar) – se bea dimineaţa un pahar de suc de păpădie, obţinut prin metoda descrisă în caseta acestui articol. Tratamentul se face vreme de două săptămâni la rând.
Pentru eliminarea calculilor reno-urinari – studii de ultimă oră făcute în Statele Unite au pus în evidenţă faptul că anumite principii active din frunzele şi rădăcina de păpădie modifică peristaltismul (contracţiile muşchilor netezi) căilor urinare, ceea ce permite eliminarea rapidă a calculilor de dimensiuni mici. Pentru a obţine acest efect, se consumă trei pahare de suc de frunze de păpădie pe zi, pe stomacul gol, preferabil la intervale scurte unul după celălalt. O cură durează cinci-şapte zile, iar la nevoie se poate relua.
Acnee (mai ales la persoanele constipate) – se face o cură cu suc, din care se beau un pahar dimineaţa şi unul seara, pe nemâncate. Cura durează trei săptămâni şi se asociază cu un regim vegetarian, cu multe crudităţi.
IEPURASUL PLAYBOY :
Din timpuri stravechi , iepurele a simbolizat abundenta , sexualitatea , dorinta erotica si fertilitatea.Expresia “a se inmulti precum iepurii” sugereaza o multiplicare sau o crestere nestavilita , enorma.
In traditia orala africana si americana , iepurele este un amagitor arhetipal , uneori un erou , alteori o fiinta demna de dragoste, dar aproape intotdeuna o reprezentare a imoralitatii.
De asemeni, in legendele japoneze , iepurele alb , prea istet sau arogant pentru a-si putea controla destinul , ajunge adesea la deznodamanturi dezastroase.
In zodiacul chinezesc , iepurele este cel mai fericit semn zodiacal , fiind caracterizat prin bunatate , afectiune si dedicare.Totodata , in China , el este un simbol al vietii indelungate.
In medicina totemica a indienilor americani , iepurele este considerat un simbol al fertilitatii.Ca spirit calauzitor , el reaminteste celor vulnerabili din punct de vedere fizic ca trebuie sa isi intareasca siguranta prin numar sau multiplicare , si ca “pot sari peste obstacolele asezate in calea lor”.In acelasi timp , spiritul iepurelui sugereaza pastrarea calmului in fata pericolului , asemeni starii de imobilizare si camuflare in care ramane acest animal la apropierea unui pradator.
In multe mituri, in special in cele ale indienilor Sioux si Cherokee , iepurele cade adesea prada propriei sale laudarosenii.Pentru unii bastinasi din Canada rasariteana , “Marele Iepure” avea statutul unei zeitati supreme Aztecii venerau un grup de divinatati numite “cei 400 de iepuri”.
Bodiccea , regina stravechilor bretoni , oponenta inversunata a colonizarii romane a Angliei , considera iepurele ca o creatura magica simbolizand intuitia.
De asemeni, paganii bretoni se inchinau zeitei primaverii, al carei tovaras favorit era iepurele.Asocierea acestui animal cu ritualurile primaverii l-au transformat intr-un simbol al fertilitatii si reinnoirii , lucru apoi preluat , dar si transformat de credinta crestina.Sfiiciunea lui caracteristica , precum si natura sa alerta erau vazute ca reprezentari ale modestiei, vigilentei si fugii din fata pacatului si tentatiei.
In sudul SUA , iepurele este un personaj folcloric reprezentat ca un amagitor nerusinat , gata oricand sa isi pacaleasca inamicii si sa isi puna la incercare stapanii.Totodata , sub denumirea de “Brer Rabbit” , acest animal este o reprezentare a sclavilor si a patimilor indurate de ei dupa rapirea din Africa si transplantarea lor in America.
In literatura europeana , cartea lui Lewis Carrol , “Alice in tara minunilor”, prilejuieste intalnirea cu un “Iepure Alb” , posesor al unei veste si a unui ceas de buzunar care il avertizeaza necontenit asupra unei intarzieri fatidice.
“Povestea iepurelui Peter” , a scriitoarei Beatrix Potter , a dat nastere , incepand cu anul 1902 , unui adevarat fenomen in lumea occidentala si a inspirat aparitia unui nou gen de literatura pentru copii.
Peter Cottontail (Peter , coada de bumbac) reprezinta o reinventare a iepurasului de Paste , un simbol vechi de secole , cu o origine invaluita in mister.Cel mai probabil , iepurasul de Paste provine din tarile nordice europene , posibil din Germania , tara in care acest personaj si-a facut aparitia in literatura secolului XVI.Iepurele de Paste , alaturat unui cos cu oua vopsite in diverse culori , poate semnifica fertilitatea si inflorirea aduse de primavara .Ouale , reprezinta , in acelasi timp , renasterea si reinvierea , fapt ce le leaga de sarbatoarea religioasa a Pastelui , comemorand invierea lui Isus.
In timpurile moderne , iepurele si-a gasit cu usurinta un loc in lumea desenelor animate , in asemenea masura incat celebrul Bugs Bunny a devenit unul din simbolurile lui Disney si a companiei Warner Bros. Studios.Bugs Bunny poate fi interpretat ca o reprezentare a nelinistitului adolescent , gata mereu sa intre in necazuri , sa dea o replica imprevizibila , sau sa descopere conventionalismul ascuns in viata de zi cu zi.
Versiunea adulta a iepurasului a aparut in secolul XX gratie imaginatiei lui Hugh Hefner , creatorul magazinului Playboy.Logo-ul iepurasului Playboy , recunoscut in toata lumea , a devenit un insemn al eliberarii sexuale si al unui stil de viata apropiat de hedonism , caracterizat de cautarea satisfacerii placerii.
Hugh Hefner nu vindea doar pozele senzuale ale femeilor frumoase .Revista Playboy ii povatuia pe barbati ce fel haine sa poarte , ce muzica sa asculte , ce anume sa bea si unde anume sa bea un paharel.Iepurasul Playboy a devenit , in timp , o personificare a a stilului de viata Playboy.Hefner si-a extins influenta prin deschiderea de cluburi Playboy in toata lumea , localuri in care femeile frumoase , imbracate in costum de iepuras , au devenit emblematice pentru anii 60.
Datorita semnificatiei unui stil de viata “eliberat” si a simbolismului libertatii sexuale , iepurasul de pe coperta Playboy este prin definitie o expresie a sanatatii, a vitalitatii, a energiei. Toate acestea pot fi obtinute avand o dieta bazata pe clorofila din frunzele de papadie.
Va urma : Iepurasul de plush albastru facut din baloane de sapun..
Argento, multam ca m-ai luminat! Fara tine eram pierdut. Astept partea a doua, cu iepurasu` de plus.
PS: da` un diagnostic ti-a pus cineva? :)))))
Solomonar
mai cauta
OK, am sa caut, de pe partea asta poti fii linistita.
Solomonar
Hai sa vedem toate prin prisma spiritualitatii
@floare, deslusete-ma, ca n-am inteles. Ce sa vedem prin prisma spiritualitatii? Sau cam ce legatura are Auschwitzu` cu spiritualitatea?
Solomonar
gandul este sursa faptei?
Tot n-am inteles ce-are clorofila din frunza de papadie cu iepurasul de pe coperta Playboy.
Solomonar
Daca erau constienti ar mai fi facut ceea ce au facut?
Floare, tu incerci sa spui cum ca dansii au facut totul inconstienti fiind? Fara sa aiba cea mai vaga idee despre ce fac, gen… copilul de un an care isi trage un sertar in cap si se alege cu niscaiva cucuie, sau cum? Da-mi voie sa ma indoiesc! Au urmat pur si simplu un plan, care plan a fost gandit si elaborat de niste indivizi pe care eu, personal, ii fac direct responsabili. Care plan, la randul lui, a luat nastere datorita unui lung sir de imprejurari care incepusera a se desfasura cu muuulti ani in urma. Nu a fost o decizie luata asa, peste noapte, de niste neica nimeni carora li s-a nazarit, din pur senin si pura inconstienta, o chestie- si anume exterminarea in masa a milioane de oameni. Si nu, nu e doar cazul Holocaustului celui de-al doilea Razboi Mondial, el nefiind unicul Holocaust al istoriei. Lucruri asemanatoare s-au intamplat si-n alte zone, si-n alte perioade ale istoriei omenirii: Germania cucerita de romani in antichitate, Cruciadele, Armenia, exterminarea populatiei bastinase din America de Nord (nu doar, dar mai ales acolo), Gulagul rusesc, atrocitatile autoritatilor ungare impotriva romanilor din Transilvania, SUA-Irak, etc. Exemplele sunt nenumarate.
Totul a venit asa, din senin si pura inconstienta? Solomonarul zice ca NU. Argumente contra?
Eu am mari dubii despre istoria oficiala despre evenimentele de atunci, nu prea se pupa niste cifre
@Mihai, strabunici mei, pe care din fericire i-am prins in viata, au trait acele vremuri. Bunica batrana imi povestea despre vagoanele pline de oameni (evrei in mod special) care treceau prin orasul ei in drum spre lagare. Nu prea stiu ce sa spun despre datele oficiale, dar nu stiu daca are importanta ca au fost zece milioane sau zece mii, tot crima se cheama. Zdrobitoarea majoritate a celor morti erau simpli cetateni, ca mine sau ca tine, fara „caziere” la activ. Copii, adulti, batrani, fara exceptie, care avea ghinionul de a aprtine altei religii, etnii, rase, orientari sexuale sau mai stiu eu ce. Ca au murit sau nu doua milioane (aproape) doar la Auschwitz e un detaliu.
Solomonar
*care aveau ghinionul*, imi cer scuze pt. greseala.
Suntem clipa de clipa responsabili de gandurile ce le avem
@floare, mai mult decat atat, suntem responsabili de ce si cum aplicam (daca aplicam) din tot ceea ce gandim.
Solomonar
Eu am vrut sa repet raspunsul si aici
gandul este sursa faptei?