Eppur si muove…

Eppur si muove. Chiar dacă Galilei nu a rostit cuvintele legendare, ele rămân emblematice pentru încăpăţânarea adevărului ştiinţific de a sfida dogmele şi miopia teologiei. Condamnarea publică, punerea sub interdicţie, cenzura, ridiculizarea venită din partea imbecililor cu pretenţia de a fi atotcunoscători nu pot distruge forţa unui adevăr. Aristarh din Samos, o voce singulară a timpului său, a fost supus unei sistematice denigrări din partea lui Arhimede pentru că punea la îndoială fizica lui Aristotel, aproape sacralizată la acea vreme, şi propaga teoria heliocentrică. Odată cu impunerea creştinismului, au urmat 16 secole de prigoană, de torturi şi de crime în numele adevărului creştin:

”Tu ai aşezat pământul pe temeliile lui; şi niciodată nu se va clătina” (Psalm 104:5).
”Soarele răsare, apune şi aleargă spre locul de unde răsare din nou” (Ecleziastul 1:5).

Pământul este plat, iar Soarele se învârte în jurul lui. Dogmele bisericii sunt infailibile şi imuabile. A discuta dogma înseamnă a cădea în păcatul capital al ereziei. Iar în numele dogmei s-a ucis. În numele dogmei, gânditori şi oameni de ştiinţă au îndurat prigoana, pribegia, închisoarea. Unii au avut parte de un sfârşit cumplit. Bruno, Galilei, Kepler, Copernic sunt câteva dintre cele mai cunoscute personalități care au avut de suferit de pe urma bigotismului. Biserica a fost dintotdeauna adversarul impulsiv şi vehement al spiritului liber. Credulitatea este sora mai mică a prostiei.

Cel puțin 42% dintre români sunt idioţi. Ei sunt convinşi că Soarele se învârte în jurul Pământului. Nu au depăşit condiţia ignorantului medieval. Iar ştiinţa este periculoasă, afirmă 59% dintre cei intervievaţi. Doi din trei români sunt de părere că biserica nu greşeşte. Şi ne mai mirăm că societatea românească nu a reuşit să se smulgă din barbarie şi primitivism…

Românii au un deficit grav de discernământ şi opun ştiinţa religiei. Radicalizarea dihotomiei ştiinţă – religie provine din mediul teologic, speriat de reducerea influenţei sociale şi politice. Indiscutabil, una dintre cauzele majore ale imbecilizării tinerilor este obligativitatea orelor de religie în şcoli. Ore predate de persoane habotnice, obtuze, intolerante, refractare mentalităţii moderne. Şi care s-ar simţi confortabil în evul mediu. Nu ei resping mileniul III, ci mileniul III îi respinge pe ei. Creştinismul (şi nu numai el) are o nevoie acută de upgrade.

sursa:      http://agnosticus.wordpress.com/

Published in: on 05/08/2010 at 00:04  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://quadratus.wordpress.com/2010/08/05/eppur-si-muove/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 comentariiLasă un comentariu

 1. @alex, treaba ta cum esti. viata ta, alegerea ta, toate cele bune.
  Solomonar

 2. wow!! de la zamolxianism ati trecut la ateismul ‘stiintific’?citate din Dawkins, ceva fin? 🙂
  Deci pamantu este fix, este centru universului, soarele il orbiteaza si suntem in anul 7515 de la creatie. Stiinta ce se opune Adevarului relevat e lumeasca-draceasca, hulitoare, minciuna, inselatorie, sarlatanie, lucrarea antihristului din vechime pana azi.
  PS–nici o grija!..multa vreme dupa ce oasele voastre vor fi pulbere ,ortodoxia va ramane neschimbata. Se reinnoieste periodic prin singele mucenicilor pentru Hristos. Piatra de poticnire: cadeti pe ea va zdrobeste, cade pe voi va striveste.
  PPS.Sunt medieval si habotnic.da

 3. Madalin, multumim!
  Solomonar

 4. Felicitari pentru munca ta depusa pe acest site,e foarte bine organizat,imi plac fotografiile si articulele tale,o sa te mai vizitez curind ca sa vad ce ai mai facut,iti las citeva linkuri catre niste siteuri interesante,sper sa iti placa Nehoiu online ,Nehoiu e un oras in Judetul Buzau , Marketing ,asta e afacerea mea, Asesinos seriales ,asta e un blog cu asasini in serie,are traductor incorporat ,Directorio web SEO ,asta e un director web gratuit dar cu link reciproc unde iti poti inscrie pagina ta,salutari,Raul din Madrid

 5. Ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui o stiau anticii la fel de bine ca si noi. Religia nu este altceva decat incercarea oamenilor de a explica unele fenomene imposibil de studiat la un moment dat din lipsa tehnologiei necesare.

 6. Şi eu am început să mă îndoiesc. În definitiv informaţia „Soarele se învârte în jurul Pământului” este un „adevăr” direct perceptibil, în timp ce Pământul se învârte în jurul Soarelui este o informaţie pe care trebuie să creditezi alţi oameni cu adevărul lor şi să-i crezi pe cuvânt, la fel cu alte informaţii asupra cărora nu avem absolut nici un control direct, doar credem pe cuvânt pe alţii. Noi nu suntem departe astăzi de ceea ce erau oamenii acum 700 de ani, doar credinţa noastră este în altceva şi dimensiunea celor învăţate cu mult mai „largă”.

  Eu nu aş spune că 42% sunt idioţi, ci că refuză să mai asculte „adevărurile” altora care, peste alte secole, se vor dovedi la fel de desuete, sau chiar şi mai desuete.

  Ce este mai demenţial, o inchiziţie care omoară oameni pentru că evoluează gândirea ştiinţei sau gândirea ştiinţei care construieşte acceleratoare de particule capabile, teoretic, să distrugă universul.

  Din câte ţin eu minte, poate mă înşel, Giordano Bruno nu a fost ars pe rug pentru că ar fi făcut nu ştiu ce descoperiri ştiinţifice, ci pentru că s-a auto-declarat eretic (parcă la mijloc erau nişte scrieri despre tehnici de mnemotehnică).

  Galileo Galilei nu descoperise nici el mişcarea Pământului privind prin lunetă sau efectuând complicate calcule matematice, ci plecând de la teoria lu Marsilio Ficino, via Giordano Bruno, că Pământul ar fi o planetă de categoria a doua, ceea ce însemna automat că ea se mişcă. În teoria lui Galilei stătea mai mult filosofie decât ştiinţă.

  Cred că veţi găsi mai multe…
  http://www.scribd.com/doc/34836174/Ioan-Petru-Culianu-Eros-si-magie-in-Renastere-1484


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: