Picături de… cer şi dor

Batrânii noşti s-or dus… Moşii ni s-or dus.. Strămoşii ni s-or dus dar.. cu tăte astea ne-or lasat oarece…crâmpeie de cer  şi de suflet ca să ne aducem aminte de ei.

Ascultati”stralucirile” astea da nu cu mintea si urechile.. ascultati-le numai… îs născute  din pamânt ca să urce la cer…

Plecăciune şi saru’mana moşilor şi strămoşilor noştri!

zamolxe

Published in: on 31/05/2010 at 22:54  Comments (28)  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://quadratus.wordpress.com/2010/05/31/picaturi-de-cer-si-dor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

28 comentariiLasă un comentariu

 1. Frumos 🙂

 2. Romanii nu vor disparea niciodata – atata timp cat mai exista cei ce vad & aud cu inima…cei ce atunci cand li se vorbeste despre daci – simt cum lacrimile le inunda ochii si cum pamantul ii tine la piept si ii ocroteste. Cerul si pamantul nu ne vor lasa sa disparem…mai repede va seca marea decat sa disparem de pe pamantul asta. Atat timp cat va mai exista un singur ROMAN – putem respira in pace.

  Sa fim Romani….numai de bine.

 3. @munteanul, eu tind sa cred ca da.
  Solomonar

 4. Am ascultat, nu cu urechile şi nici cu mintea, ci cu sufletul. Eu sunt undeva departe de ţară şi aici strănii ăştia ne numesc ţigani, hoţi, criminali şi puturoşi. I-aş pune pe toţi, i-aş obliga să asculte şi să privească acele poze. După care să le spun: „Asta e România! Aceştia sunt strămoşii noştri! Avem o istorie de mii de ani, pe rădăcinile şi sângele nostru stau ridicaţi Carpaţii. Voi nu aveţi nici măcar pe sfert din ce avem noi!”
  Dar, vedeţi voi băieţi, nu ştim şi nu suntem în stare să ne mândrim cu ce avem. Nu suntem demni de strămoşii noştri şi în niciun caz nu ne vom alătura lor cu onoare şi demnitate.

  • @Cristian, atata timp cat nici macar ai nostri aia cu diplome multe, alde Academia Romana (stii, aia de l-au facut pe Base academician) nu recunosc trecutul real al Romaniei, de ce ai astfel de asteptari de la niste oameni straini?
   Solomonar

  • Daca te vei uita la citatele de mai la deal vei vedea ca unii strain ne cunosc si apreciaza istoria multi milenara. Acei amintiti aici, sunt doar cativa dintre cei ce cunosc adevarata noastra istorie.
   Dupa cum spunea Mircea Badea, denumirea rom capuseaza pe cea de român, si asta ar fi cauza faptului ca suntem vazuti de toti ca tigani.
   Trebuie sa ne intrebam, cine a inventat acesta denumire de rom, dupa ce acestia au fost numiti tigani timp de apr. 1000 de ani. Acum de ce brusc sunt romi?
   Nu cumva aceasta este o actiune voita, indreptata impotriva românilor?

 5. Cultura noastra taraneasca este autentica, mai mult ea este coloana vertebrala si cea mai mare bogatie a acestei natii.

  Ma doare sa vad cum unii straini isi dau seama de asta, dar destui români nu.

  Taranii români au ridicat timp de 20.000 de ani bordeie din nuiele/lemn, paie si lut.
  Peste 20 din semnele de la Tartaria si Lepinski Vir sunt pastrate cu sfintenie de aromani, printre ele la loc de cinste fiind vastica.
  Aceste semne, precum si unele de pe artefacte mai vechi, sunt pastrate ori erau pastrate pana relativ recent, de ciobani pe batele lor, de plutasii de pe Bistrita,etc.
  Pe costumele populare românesti, sunt prezente inca simboluri de pe artefacte de 4-5-6000 de ani.
  Pe Portile din Maramures, la fel.
  Miturile si legendele taranilor romani, vorbesc despre vremuri de la cateva mii de ani la unele foarte indepartate.

  Daca limba romana a preluat cateva cuvinte de la romani, cultura taraneasca este neatinsa de straini, mai mult toti cei care ne inconjoara au preluat din aceasta unele elemente.
  De ce nu vrei sa vezi realitatea?

  Istoricul ungur care spunea acele cuvinte asa de frumoase despre cultura noastra taraneasca se numea Josif Benko.

  Iti voi da cateva citate sa vezi cum percep unii cercetatori si nu numai, Romania, cultura si istoria acesteia.

  „Poporul român este unul dintre cele mai vechi popoare din Europa şi cel mai frumos exemplu istoric de continuitate a unui neam, fie că este vorba de traci, de geţi sau de daci. Locuitorii pământului românesc, au rămas aceeaşi din epoca neolitică, a pietrei şlefuite până în zilele noastre, susţinând astfel, printr-un exemplu, poate unic în istoria lumii, continuitatea unui neam” Albert Armand

  „Civilizaţia s-a născut acolo unde trăieşte astăzi poporul Român, răspândindu-se apoi, atât spre răsărit, cât şi spre apus, acum circa 13-15.000 de ani !” William Schiller în cartea „Unde s-a născut civilizaţia?”

  „Locuitorii de la nordul Dunării de Jos pot fi consideraţi ca de origine a limbilor indo-europene, adică strămoşii Omenirii.” Louise de la Valle Pousin

  „Urmaşii geto-dacilor trăiesc şi astăzi şi locuiesc acolo unde au locuit părinţii lor, vorbesc în limba în care glăsuiau mai demult părinţii lor.” Huszti Andras

  „Geţii au avut propriul lor alfabet cu mult înainte de a se fi născut cel latin (roman). Geţii cântau, însoţindu-le din fluier, faptele săvârşite de eroii lor, compunând cântece chiar înainte de întemeierea Romei, ceea ce – o scrie Cato – romanii au început să facă mult mai târziu.” Bonaventura Vulcanius

  „Sanctuarele descoperite în România au un rafinament arhitectonic pe care templele greceşti îl vor atinge după mai bine de o mie două sute de ani.” Paul Mac Kendrick

  „Să fie clar pentru toţi, că cei pe care antichitatea i-a numit cu o veneraţie aleasă Geţi, scriitorii i-au numit după aceea, printr-o înţelegere unanimă, Goţi. …grecii şi alte popoare au luat literele de la Geţi. La Herodot şi Diodor găsim opinii directe despre răspîndirea acestor litere.” – Carolus Lundius

  „Maramureş este satul primordial. Nu ştii precis de unde vine şi te copleşeşte până la urmă acest sentiment. Poate din toate, din port, din bisericuţele de lemn, din făptura omului. Este un complex de realităţi care converg în a simţi că aici te afli în satul primordial. Ţăranii Maramureşului nu vin de nicăieri. Ai sentimentul că au venit direct din cer în Maramureş. În alte ţări simţi, ştii că oamenii au venit de undeva, aici nu ai acest sentiment. Aici, în Maramureş, este omul primordial în nobleţea sa princiară, nu primitivă, în frumuseţea lui de înaltă civilizaţie” Minoru Nambarra

  Ce pacat ca destui români nu pot intelege aceste adevaruri.

 6. Tu poti garanta ca nu exista absolut nici una, in nici o parte a culturii? Nu cred ca poate cineva infirma sau confirma cu precizie, sunt timpuri mult, mult prea indepartate de noi si au ramas prea putine izvoare ca sa putem afirma cu tarie o varianta sau cealalta. Nu poti dovedi nici ca exista, nici ca nu exista. Bizar, dar asta e. Restul depinde de ceea ce crezi.
  Solomonar

 7. Este posibil sa fie asa cum spui tu.
  Si, nu ne certam! 🙂
  Eu doar afirmam, ca sunt mai mult de 100% sigur ca romanii nu ne-au influnentat cultura taraneasca! Atat!
  Tu vezi vreo influenta romana in aceste cantece, in „Miorita”, in costumul popular, in Hora, in Doina, etc?

 8. @munteanul, cred ca nu ai inteles ce spuneam eu, de fapt. Si chiar nu vreau sa ne certam pe tema asta- nu pe asta! Sunt si am fost intrutotul de acord cum ca noi nu suntem urmasii Romei, dar nici nu ma pot inversuna chiar asa impotriva Romei. Am citit si opiniile „latinilor”, si ale dacologilor, si mi-am format o parere a mea care suna cam asa: adevarul e undeva pe la mijloc, tragand balanta inspre dacologi. Regret insa ca nu pot sa fiu de acord cu ei 100%, exista multe aberatii in teoriile lor.
  Solomonar

 9. Incerc sa raman de-o parte a ciondanelilor dintre cei doi prieteni ai mei pe care-i indregesc de-o potriva (zamolxis si munteanul) si sa ma opresc doar la aceste inestimabile valori muzicale, venite din vremuri ancestrale, piese ce-ti sugereaza nu numai chipul ci si sufletul aplecat spre frumos, al bunilor si strabunilor nostri!
  Multumesc pentru aceste odoare muzicale!
  O zi minunata prieteni!

 10. Uite ce spune un istoric ungur, tocmai de aceasta cultura taraneasca: „Mai usor s-ar fi putut smulge ghioga din mainile lui Hercule, decat datinile si obiceiurile românilor”.
  Daca pana si strainii au inteles aceasta stare de lucruri, noi ce facem?

 11. Ok.

 12. @Solomonar: De uniune de triburi ai auzit?
  Burebista nu a facut decat sa uneasca niste triburi de traci. Cunosti vorbele lui Herodot, cand vorbeste cat de puternici ar fi cei mai numerosi dupa inzi daca ar fi uniti?
  Si Burebista, intr-un fel la ascultat pe Herodot!
  Multi oameni de cultura romani erau greci.
  Or fi fost ei un mare imperiu, or fi avut o cultura militara inaintata, dar cultura noastra taraneasca nu au influentat-o cu nimic. Cine spune altceva greseste grav.

 13. Nu putem nega, insa, ca ea a existat*- scuzati greseala.
  Solomonar

 14. @munteanul, Burebista iti spune ceva?
  In ce priveste cultura, e mult de spus. Ajunge sa intru in muzeul din Alba Iulia. Au mai lasat si cate ceva in urma, oricat i-am blama. Eu sunt ferm convins ca si atunci, ca si acum, clasicii latini erau cititi (la anumite niveluri, ca si acum de altfel). Printre altele, tot ai au avut meritul de a transmite mai departe cultura clasica elenista, care a avut o mare influenta asupra culturii lor. Nu sunt de acord cu punerea romanilor la zid, asa cum o fac dacologii. Merita mai multa consideratie, in definitiv au fost cel mai mare si mai puternic imperiu care a existat vreodata. Daca erau chiar asa prostalai si nevolnici, nu ajungeau unde au ajuns si nu influentau societatea umana inclusiv pana astazi, dupa 2000 de ani (asta ca sa ma refer doar la perioada de dupa Principat). Ca influenta lor in anumite zone, ca Dacia, nu a fost nici pe departe atat de colosala cum o sustin academicianii nostri, asta e alta poveste. Nu putem nega, insa, ca ea nu a existat deloc. Dar pe tema asta ne putem ciondani la nesfarsit.

 15. Solomonar: Urme? urme sunt, dar nu in cultura noastra taraneaasca!
  Dupa tine, cultura cum ne-au influentat-o?

 16. Solomonar: Cine e patriot si orb?
  „In genere, nici dacii nu cred ca erau mai milosi cu cei pe care-i supuneau.”
  Pe cine au supus dacii? 🙂

 17. Sublim!
  Oda stramosilor nepieritori!
  Ma intreb… noi, ce fel de stramosi om fi?

  • Apoi sir, dragu` meu, asta numai si numai de noi depinde!

 18. Am gasit un articol interesant despre radacini dacice in india, poate voi cum sunteti mai documentati decat mine dezvoltati un pic subiectul

 19. ma doare inima ca ramin din ce in ce mai putini

 20. Adevarate picaturi de rai.

  Solomonar, ai intuit bine, continua cu aceasta simtire mai departe. Te asteapta lucruri frumoase!
  Asa este Zamolxe, numai a romani nu arata taranii nostri. Aia-s daci, ori geti! Dar nu orisicare fel de geti, ci de aceia, geti-begeti. 🙂
  Oare istoricii nostri academicieni cum ii socot pe acesti tarani?
  Geti-begeti ori romani-begeti? 🙂

 21. Si-apoi mai uitati-va la mosnegii ceia: a ce va samana? Ca mie imi samana a orice, numa` a legionari romani nu! Aia-s daci.

 22. Iaca cum, zamolxe tata: io stiu ca-s multe polemicile si ca se bat care mai de care, astia cu diplome multe, sa ne convinga ca suntem urmasii Romei, da` io, unu`, cand aud asa ceva, ma indoiesc tare, tare mult ca aste lucruri ni le-au lasat mostenirii stramosii romani. Ajunge sa cot in jur, in folclorul nostru, si sa vad ca amprenta lor (a romanilor) e una abia vizibila pe un fond extraordinar de stufos, ante-roman. Minunat si graitor, pentru cine are urechi de auzit, tatuca!
  Solomonar

  • Abia vizibila? E invizibila tat timpul. Chiar si cu infrarosii. Asa ca cine vrea sa caute urme ale culturii Romei in cultura noastra, sa le caute sanatos, pana la sfarsitul vietii.

   Mai bine spus ale inculturii Romei.
   Acu judeca tu, cata cultura iti trebe sa omori sute de mii de animale si zeci de mii de oameni, doar pentru a te distra?

   Grecii erau culti? Erau!
   Faceau grecii asa ceva? nu!
   Ei aveau teatre in loc de lupte de gladiatori!
   Gandeste-te la acest aspect.
   Succes!

   • @munteanul, a fi patriot nu inseamna a fi orb. Au avut si romanii, asa turbati cum erau, meritele lor si au lasat si ei urme ale trecerii lor pe aici, drept ca nu foarte pregante. Cel putin in zona in care eu locuiesc, civilizatia romana a lasat urme destul de vizibile. E foarte adevarat ca, in general, mai mult au stricat decat au dres, dar nici un cotropitor din lumea asta nu vine sa iti dea, ci sa iti ia. In genere, nici dacii nu cred ca erau mai milosi cu cei pe care-i supuneau. Nici nimeni, asta e omul, cu bune si cu rele.
    Solomonar


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: