Ziua cea de sânge udă

(jurnal de front)

Marele Război era în toi. Armata română, după înfrângerile suferite  pe Argeş şi Jiu, Turtucaia şi Flămânda,  de pe frontul dobrogean, pierduse capitala. Acum se retrăgea  spre Moldova, ultimul teritoriu românesc liber. Trebuia apărat cu orice preţ. Familia regală şi guvernul român îşi stabiliseră reşedinţa la Iaşi. Însăşi existenţa României  depindea de păstrarea Moldovei. De fapt, generalul von Mackensen, supranumit „ spărgătorul de fronturi” atunci când părăsise peronul gării Bucureşti cu directia  frontul  românesc de răsărit  spuse infatuat „ La revedere! Ne întâlnim peste două săptămâni la Iaşi!”. N-a fost să fie aşa. Dar cu ce preţ? Cu preţul a mii de soldaţi. A mii de oameni al căror sânge strigă din pâmântul de la Mărăşti, de la Oituz şi de la Mărăşeşti „ Nu ne uitaţi!”. Mărăşti… Oituz…Mărăşesti, Triunghiul Morţii şi al vitejiei, al eroismului si al jertfei supreme…

Vara anului 1917…Mărăşeşti… 6 august… ziua cea de sânge udă!

După rezistenţa îndârjită a armatei române pe  frontul de la Mărăşti, după victoria repurtată de generalul Averescu  pe  frontul de la Oituz, generalul von Mackensen şi-a îndreptat eforturile  spre zona Mărăşeşti unde  sef de stat major era generalul  Constantin Prezan.

Ordinele erau clare „ Nici un pas înapoi! Nemţii nu  trebuie să câştige teren!”

În ziua de 5 august compania căpitanului Grigore Ignat a ajuns în zona Mărăşeşti. Soldaţii se bucurau acum  de câteva ceasuri de repaus înainte de a intra în foc. În linia întâi  situaţia era absolut critică. La vest de Mărăşeşti, în apropiere de pădurea Răzoare, Mackensen îşi  concentrase toate eforturile pentru a  străpunge apărarea românească. După o zi şi o noapte în care artileria grea  inamică mătura  poziţiile româneşti, nemţii reuşiseră să formeze o breşă de aproximativ un kilometru în apărarea româneasca. Pe dealul din apropierea pădurii Răzoare, o mână de soldaţi din regimentul 51 infanterie, fără ofiţeri, încerca din răsputeri să facă faţă viguroaselor presiuni  germane.

Curierul  generalului Prezan se prezentă în faţa  căpitanului Ignat:

-Să trăiţi! Sunteţi chemat de urgenţă  la Comandament!

Generalul Prezan era îngrijorat. Se temea că nemţii ar putea sparge rezistenţa românescă si atunci.. totul era pierdut.

-Ignate, pe dealul de lângă pădure se dau lupte grele. Inamicul presează zona. Pe deal sunt doar câţiva oameni, fără ofiţeri în scurt timp apărarea va fi  străpunsă. Rezervele încă nu ausosit! Iei câţiva oameni  şi te duci în sprijinul lor. Inamicul nu trebuie  să treacă de voi cu nici un preţ!

-Am înţeles domanule general! Nemţii nu vor putea trece decât peste  trupurile noastre! Fiţi încredinţat că atata timp cât vom putea  tine  degetele pe tragaci, duşmanul nu ne va călca tranşeea!

Ieşi. Se duse direct la oamenii lui:

-Sergent! Eşti  om cu experienţă, ai fost la Flămânda, alege  cei mai buni oameni! Treabă grea!

Se adunară 150 de soldaţi din cadrul regimentului, cei mai destoinici şi 5 mitraliere. O apucară spre deal. În următoarele  15 minute intrară în foc căci inamicul îşi prelungise  tirul artileriei pentru a „ curaţa” cât mai bine locul şi victoria sa fie uşoară. De o zi şi o noapte bombardamentul  artileriei  continua necruţător. Înainteau  mai mult de-a buşilea încercând să se ferească de schije si de pământul împrăştiat de obuze. În sfârşit ajunseră pe  coama dealului. L a momentul oportun. Tirul artileriei  încetase.. Asta înseamna ca urmeaza un atac în forţă cu infanteria. Valurile   atacatorilor se revărsau deja  spre transeele româneşti. Ordonă scurt „Foc de voie”. Mitralierele începură a ţese o pânză de foc. Puştile trageau nemilos. Primele  valuri au fost secerate. Mackensen  voia neaparat o victorie asa că trimitea  noi şi noi valuri  de oameni la moarte. Riposta lui Ignat  a  descumpănit armata  germană. Încleştarea era dură, pamantul ardea iar din  pădurea din vecinătate  rămase doar amintirea… nişte cioturi fumegânde de arbori.

Vâzand că nu-i chip să pătrundă mai departe  inamicul si-a concentrat focul asupra  militarilor lui Ignat. Foc ucigător cu tot armamentul din dotare. Oamenii erau covârşiti,  dar nu dădeau înapoi. Trageau continuu, cu disperare în faţa unui inamic superior atât tehnic cât si numeric. După  tirul artileriei  urmă un nou atac asupra poziţiilor lui Ignat. Mitralierele  îţi faceau datoria. Ridicau munţi de cadavre în jurul sanţurilor româneşti. Grenadele  sfărtecau trupurile atacatorilor.

Oameni lui Ignat erau  extenuaţi.

-Trageţi  baieti! Nu-i lasaţi să se apropie!

Mai mulţi servanţi cazură sub focul inamic. Căpitanul  ordonă:

-Morţii în poziţie de tragere! Executarea!

Alerga de la o mitralieră la alta. Tragea necontenit: Stia un singur lucru: Inamicul nu trebuie să câstige teren! Cu nici un preţ! Ţevile mitralierelor erau roşii. Grenadele erau pe terminate. Un nou atac  la baioneta din partea  duşmanului. Morţii din tranşeea românească  erau încleştaţi cu degetele pe trăgacele mitralierelor si ele continuau să cânte serenada morţii. Scuipau foc, mânuite de oameni neînsufleţiţi şi… ţineau inamicul în loc. Sufletele servanţilor se încăpăţânau să nu părăsească câmpul de luptă. Luptau şi morţi ridicând noi şi noi munţi de cadavre!

Un glonţ îl răni grav şi pe capitanul Ignat care singur  încă încerca din răsputeri  să facă faţă imanicului  ale cărui resurse păreau a nu se mai termina. Muri cu degetul strâns pe tragaci iar mitraliera îşi continuă  cântecul morţii până la ultimul cartuş

Sublocotenentul german care comanda operaţiunile din zonă era stupefiat:

-Ce oameni ! Dumnezeule! Tragem în ei de o zi întreagă şi nu se mişcă de pe poziţie!

Rezervele româneşti ajunse în zona Mărăşeşti asteptau ordinul de luptă. Generalul  Prezan îşi chemă  curierul:

– Te duci la Ignat  şi-i spui să se retragă! Ordin!

Curierul plecă. Ajunse   în transeea românescă.

-Nu trageţi fraţilor! Sunt Ofiţer român!

Tăcerea morţii era înstăpânită peste tot. Nici un răspuns.

Curierul sopti pentru sine după ce trecu pe lângă un grup de soldaţi inerţi: „ aştaia-s morti!”. Un nod i se puse în gât şi începu să alerge prin tranşee:” Şi astia-s morţi! Toţi sunt morţi!”. Se repezi  la Ignat; când îl atinse, ultima rafala de gloanţe  se slobozi. Parcă spunea: „Pricepeţi! Nu puteţi trece pe aici”. Scurtei rafale nemţii i-au răspuns cu foc intens. Curierul  adapostindu-se  din calea gloanţelor si a exploziilor,  înecându-se de plâns ajunse la Comandamentul de operatiuni. Printre lacrimi raportă:

-Domnule general, toţi, toţi sunt morţi! Toţi!

-Bine, zise Prezan, dar acolo încă e luptă…Luă binoclu  să privească.  Cu ochiul liber se vedeau luminile exploziilor apoi zise aproape convins:

-Acolo e luptă încă…

-Nu, domnule general, acolo sunt 150 de  oameni  morti.. asta sunt…! 150  de oameni morti în cateva ceasuri… Morţi cu toţii! îi strigă curierul

Generalul era consternat.

A doua zi  resturile martirilor din  Transeea Morţii au fost  găsite de  rezervele care reusiseră să blocheze  atacurile nemţilor pe direcţia Mărăşeşti. Căpitanul Ignat a fost decorat cu ordinul „ Mihai Viteazu”  post mortem  şi slăvit în înatul ordin de zi „pentru  vitejia şi avântul cu care a luptat cu compania de mitraliere în lupta de la Mărăşeşti Răzoare, la 6 august 1917, unde aflându-se cu compania sa  la centrul Diviziei 13, pe unde trupele germane au reuşit să pătrundă a rămas neclintit pe poziţie secerând valurile duşmane până la respingerea completă a vrăjmaşului, după care a fost gasit mort, cu eroica sa companie, aproape acoperit de trupurile inamicilor”

sa nu-i uitam nici noi căci şi ei sunt  la temelia nemului nostru!

zamolxe

The URI to TrackBack this entry is: https://quadratus.wordpress.com/2010/01/09/ziua-cea-de-sange-uda/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 comentariiLasă un comentariu

 1. Important !!

  Ingredientele vaccinului anti gripa porcina si posibilele efecte adverse ale acestora:

  Dă clic pentru a accesa cantgrip.pdf

  PROSPECTUL VACCINULUI AH1N1 ROMANESC CANTGRIP FABRICAT DE INSTITUTUL CANTACUZINO.RO – nu se gaseste la institut dar noroc de medicii din Arad care l-au postat:

  Dă clic pentru a accesa cantgrip.pdf

  6. INFORMATII SUPLIMENTARE

  Ce contine Cantgrip

  Anexa 2.2:
  O doza 0,5 ml suspensie injectabila contine:

  – Substanta activa:
  Antigen de virus gripal*, inactivat, echivalent urmatoarei tulpini:
  Tulpina similara cu A/California/7/2009 (H1N1) (X-179A) 15mcg HA**
  Per doza de 0,5ml

  *cultivat pe oua de gaina, provenite din colectivitati de gaini sanatoase
  **hemaglutinina

  Celelalte componente sunt:
  tiomersal si solutie tampon salina care contine:
  clorura de sodiu,
  fosfat monoacid de sodiu dihidrat,
  fosfat monopotasic,
  aldehida formica,
  apa pentru preparate injectabile.

  4.3 Contraindicatii
  Antecedente de reactii anafilactice cu potential letal la oricare dintre componentele sau urmele reziudale ale acestui vaccin – proteine de ou si pui, ovalbumina, neomicina si zahar.

  Anexa 3.3:
  Poate contine: ovalbumina si zahar.

  Acest vaccin corespunde cu recomandarile OMS si deciziei UE pentru pandemia de gripa.

  Cum arata Cantgrip si continutul ambalajului
  Cantgrip este o suspensie injectabila care se prezinta sub forma unui lichid usor opalescent.
  Cantgrip este disponibil in:
  – Cutii cu o fiola monodoza din sticla incolora a 0,5 ml suspensie injectabila
  – Cutii cu 50 fiole monodoza din sticla incolora cate 0,5 ml suspensie injectabila

  Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
  Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”
  Splaiul Independentei 103, Bucuresti, Romania

  Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2009.

  Dupa administrarea cantgrip care contine MERCUR si FORMALDEHID au fost observate urmatoarele reactii adverse conform otravirii trupului cu MERCUR si FORMALDEHID. Toate aceste reactii adverse sint catalogate ca Frecvente in prospectul cantgrip.

  Cefalee-Tulburari ale sistemului nervos
  Vertij(ameteli)
  Artralgii-Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
  Mialgie
  Durere la nivelul locului de administrare
  Simptome asemanatoare gripei
  Coriza
  Stare subfebrila
  Astenie
  Frison
  ––––––-

  Ati inteles? Contine TIOMERSAL (cunoscut in SUA sub denumirea THIMEROSAL care contine elementul otravitor metal lichid MERCUR – Hg – formula chimica C9H9HgNaO2S).
  MERCUR cauzeaza AUTISM, ADHD, COPII DEFECTI, HANDICAPURI PERMANENTE SI DISTRUGE ORGANELE INTERNE.
  Vaccinul este in fiole cu 50 de doze deci cind scoate cu siringa din doza poate scoate mai mult mercur pentru o persoana decit pentru alta, pina la 50 ori mai mult!
  PROSPECTUL NU SPECIFICA CANTITATEA DE MERCUR DIN VACCIN!
  Contine si ACID FOSFORIC care dizolva oasele, si FORMALDEHID care este otravitor, fara sa spuna cantitatea din aceste ingrediente!
  Mai mult unele ingrediente reziduale sint listate in alte locuri in prospect nu la ingrediente, precum neomicina!
  In afara de ingredientul principal, cantitatea nu este specificata la nici un ingredient! Asta e spre deosebire de prospectele afisate pe situl FDA in SUA.

  REFUZATI VACCINELE!

  Te tog Zamolse pune asta pe blogul tau!

 2. Una e sa ti vezi adversarul si alta e ca el sa atace din umbra . Razboiul asta nu o sa l castigam , iar de vom reusi , o sa ne coste mai multe vieti decat in toate razboaiele de pana acum . Atata doar ca mortii nu se vad , nici sangele .

  • Asa este dusmanii astia sunt mult mai perfizi, eu cred ca o sa il castigam, dar pentru asta avem nevoie de un Stefan, de un Mihai Viteazul, de un Vlad Tepes, de un Avram Iancu, de un Tudor Vladimirescu, de un Eminescu, de un Antonescu, de un Zelea Codreanu!

   • DRAGA TZUKY AVEM NEVOIE IN PRIMUL RIND DE NOI… NOI PREZENTI SI LUCIZI SI INTELIGENTI SI DIPLOMATI SI CURAJOSI SI PACIFISTI DAR HOTARITI SI DETERMINATI SA AVEM REZULTATUL PACII SI JUSTITI UNIVERSALE APLICAT… OAMENII SA SE REGASEASCA IN NUMELE LUI DUMNEZEU INAUNTRUL LOR SA INTELEAGA DE CE ISSUS A FOST RASTIGNIT SA SI GASEASCA PROPRIA BUNASTARE SI IN PACE SA SI POATE CRESTE COPIII SI SA SI VADA DE BATRINI… SA POATE MUNCII SI SA FIE CREATIVI SI IN PRIMUL RIND CU VIATA LOR PERSONALA…FERICITI… ASTA TOTUL TREBUIE RECONSTRUIT SI SUNTEM TOTI CO AUTORI CUM SPUNE NEAL DONALD WALSCH IN „”CONVERSATII CU DUMNEZEU”” pentru ca trebuie sa reinvatam ca TOTI suntem UNA… SI NIMIC ALTCEVA…

 3. @zamolxe … bun film .. dar si mai bun povestitoru’ 🙂

 4. @zamolxe, o poveste minunata pe care ai redat-o perfect. Multumesc.
  Solomonar


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: