Zânele sunt semidivinităţi reprezentate ca fături mitice tinere sau bătrâne, care de cele mai multe ori, sunt puse sub conducerea Zânei Zânelor sau a Sânzienei. Ele sunt închipuite de popor în mod obişnuit în două ipostaze: zâne bune şi zâne rele. De altfel, Dicţionarul explicativ al limbii române ne spune: „zână= personaj feminin fantastic din basme, închipuit ca o femeie frumoasă şi de obicei foarte bună, cu puteri supranaturale şi cu darul nemuririi”. În tradiţiile despre zâne ale poporului român predomină zânele bune văzute ca fecioare zvelte, frumoase, foarte tinere, năzdrăvane, prielnice omului cinstit şi dispunând întotdeauna de soluţii pentru impasurile în care se află eroul pornit pe drumul iniţiatic căci, despre un astfel de drum este vorba în toate basmele legate de zâne. Acest fapt le atribuie un caracter de preotese care prezidau cultul iniţiatic al unei divinităţi feminine.
Primul care face referire la etimologia cuvântului zână este Dimitrie Cantemir care presupune ca origine a numelui acestor personaje mitologice numele Dianei romane, remarcă realuată şi implementată de M. Eliade, care consideră că sub numele Dianei se ascunde, sincretizată sau nu, o zeiţă naţională dacă.
În tradiţia românească zânele sunt socotite a se naşte din flori. Ne vom lămuri imediat despre ce este vorba pentru că în mitologia pelasgo-dacă supranumele Zeiţei Mame, Maris sau Marian însemna chiar floare ( de măr). Mai mult, Mama Zeilor este identică cu Artemis/Diana din religia greco-romană, iar Diana ca ipostază mai tânără a Zeiţei Mame a fost născută din flori, sub numele de Zâna Zânelor, Irodiada (patronim semicreştininat) ea fiind tocmai Crăiasa Zânelor.
Chiar dacă în general zânele sunt binevoitoare, răbdarea lor are limite devenind urâcioase şi rele atunci când este încălcat un anumit tabu strict impus de ele, cum ar fi încălcarea teritoriului pe care-l au în stăpânire, motiv pentru care aplică pedepse, între cele mai fregvente fiind orbirea. Curios este faptul că Diana Regina, sub aspectul ei zeiţă a nopţii şi a lumii subterane, patronă a farmecelor cunoscută şi cu epitetul de „cea care leagă”, pare a fi o divinitate iniţiatică iar în mediile iniţiatice, omul obişnuit, necunoscător al tainelor lumii, este socotit orb. De fapt în mediile iniţiatice creştine, de data aceasta, trezirea spirituală dobândită la capătul iniţierii este exprimată foarte plastic : „ochii i s-au deschis şi a văzut că…”
Să privim acum puţin la cele mai cunoscute dintre zâne: ielele. Independent de etimologiile uneori fanteziste ale mitologilor români , trebuie observat că numele lor este în fapt, un pronume personal feminin la persoana a treia: „ele”, fapt dovedit şi de denumirea lor olteneasca Dânsele care are acelaşi sens. În unele locuri, Ielele apar şi cu numele de Irodiţe iar conducătoarea lor este Irodia/ Irodiada, identificată cu Artemis Basileia şi Diana Regina, una si aceeaşi divinitate cu Marea Mamă a zeilor. De cele mai multe ori Ielele apar dănţuind fie goale, fie îmbracate în voaluri străvezii şi uneori chiar în veşmânt de zale. Acest veşmânt de zale şi horele pe care le întind la lumina lunii aduc ielele foarte aproape de imaginea amazoanelor, care adorau pe Diana/ Artemis şi îşi aveau sălaşurile dincolo de Dunăre în Dacia, fiind socotite a fi ori virgine, ori având foarte rar relaţii cu băraţii, după o seamă de autori antici.
Uneori ielele apar în numar de trei ceea ce le aduce foarte aproape de ursitoare, zânele ce la naştere sunt chemate pentru a stabili soarta viitoare a copilului.
Ori aceste ursitoare par a-şi trage numele atât din Ursa Mare, cele şapte stele ale Popului Getic, care înconjoară la rândul lor capul Maicii Domnului în tradiţia creştină, cât şi din numele zeiţei ursoaice Artemis.
Alte denumiri sub care sunt cunoscute zânele sunt: Drăgaice, Irodiţe, Şoimane, Sânziene, Măiastre, Frumoase, Rusălci sau Rusalii, Vântoase. Toate par a fi semidivinităţi binevoitoare dar care atunci când li se încalcă tabu-urile devin agresive şi pedepsesc pe curajoşi, devenind zâne rele şi pocind intruşii.
Dacă până acum am vorbit despre planul mitologic făcând legătura între Marea Zeiţă şi preotesele sale divinizate, acum vom trece în planul istoric pentru a arăta că într-adevăr aceste preotese au existat.
Bunăuoară, ştim că zânele erau fete tinere şi frumoase, fecioare de cele mai multe ori. Herodot ne spune că pelasgii/ hiperboreii aveau obiceiul de atrimite la Delos, unde alături de sanctuarul lui Apollo se afla si un sanctuar al Mamei Mari, virgine care duceau ofrande şi rămâneau acolo sa slujească la templu. Cunoaştem chiar şi numele lor: Hyperoche şi Laodiceea iar celelate două Arge şi Opis.
O altă mărturie legată de o preoteasă a Mamei Mari este legată de Sibilla Erythree sau dacică, cunoscută în legendele româneşti şi sub numele de Roşiana sau Roşioara (acelaşi cu unul dintre epitetele lui Artemis/ Diana), ce-şi avea reşedinţa în Munţii Apuseni, şi care prin calităţile sale profetice, se integrează cultului Mamei Mari considerată prima profetitoare, dar şi numelui pe care acesta îl poartă, Cybelle, nume care după părerea lui Densuşianu ar însemna chiar profetesă. Acest caracter profetic al Sibilei o apropie, în aceeaşi măsură, şi de ursitoarele româneşti, profetese care urz(s)esc /profetizează viitoarea viaţă a noului născut.
Deşi dovezile sunt puţine, noi credem că sunt edificatoare întrucât fiecare denumire a zânelor, indiferent care ar fi aceasta (cu unele mici excepţii cărora noi nu le-am putut decoperi corespondentul în faţetele zeiţei) este identică cu una sau alta dintre epitetele şi încheierile mitologice asupra marii zeiţe a Daciei, care îşi avea patria de origine la nordul Istrului, unde Homer şi Hesiod plasează geneza zeilor. Drăgaicele sunt supuse Drăgaicei, perechea feminină a Dragobetelui, Sânzienele sunt supuse Sânzienei / Iana Sânziana, perechea feminină a lui Ianus, Măiastrele, numite aşa pentru că sunt năzdrăvane şi capabile să zboare, sunt supuse Păsării Măiastre/ Vulturului bicefal ce-l reprezenta pe Zamolxe în dublă ipostază femină si masculină, Vântoasele sau Fiicele Vântului, patronate de o presupusă divinitate feminină Eolia, paredra lui Eol, zeul vânturilor pe care mitologia greacă, îl descrie ca avându-şi sălaşul la Dunăre. Am spus toate acestea pentru că Suidas ne spune despre o anumită zeiţă ce purta numele de Zamolxe iar după cum Zamolxe era cunoscut în mai multe ipostaze de la care au derivat numele preluate de greci şi romani, tot aşa şi marea zeiţă, al doilea Zamolxe, avea mai multe epitete, identice cu cele ale lui Zamolxe, dar trecute la genul femin.
Invocaţie către pământul mamă
zamolxe
Bibliografie
M. Eliade , De la Zamolxe la Gingis-Han. Ed Ştiintifică şi Enciclopedică
A. Bucurescu, Dacia Magică, Ed Arhetip
Carlo Ginzburg, Istorie Nocturnă. O interpretare a Sabatului, Ed Polirom
Herodot, Istorii, Ed Ştiintifică
N. Densuşianu, Dacia Preistorică. Ed Arhetip
Ce legătură este intre ielele și Maica Domnului? Nu reiese nimic din articol?
Reblogged this on sssefora.
sper sa nu fie cu suparare pentru reblog 🙂 ,multumesc Ler Imparat !
Interesant cum, litera inca ucide. Ma refer la interpretari. Altfel, mesajul spune tot ce trebuia spus.
Felicitari.
Recomand cu caldura pachetele artistice de pe http://www.ursitoare.tk
Eu am apelat la serviciile lor si au fost foarte bune.
Iti ofera momente de magie, ursitoare, momente de stand up comedy etc! Apelati cu incredere!
zeii gemeni se trezesc!
Unul dintre cele mai bune articole ale tale, Zamolxe!
foarte reusita descrierea unei importante parti a traditiei romanesti!!! pentru cine doreste un spectacol de zane ursitoare de exceptie propun: AICI
Magistrala si edificatoare expunere,sicere Felicitari!
Daca in intrgul ei aceasta expunere a unor relitati istorice este relevanta,totusi trbuiesc lamurite citeva chestiuni;
1.Orinduirea sociala din perioada Matriarhatului avea ca baza,Belaginele(Legile frumoase) elaborate de Zeita Mama(zamolxe feminin),efectele acestei legislatii in viata sociala sunt cunoscute(nu exista nici o forma de exploatare a omului de catre om etc…).
2.Zamolxe masculul zeu,el insusi a recunoscut faptul ca,Belaginele le’a preluat de la Zeita Mama si tot el afost cel care a facut posibila trecerea de la Matriarhat(legile frumoase) la Patriarhat(legile urite,ticaloase,)efectele acestei legislati aplicate in guvernarea Patiarhala se cunosc,incepind cu sclavagismul barbar pina la forma actuala de manifestare moderna a exploatarii moderne a omului de catre om.
3.Sfinta feciora,NU este „Dreapta” maica, deoarece Nu la „urecheat” pe domnul zeu,care propovaduia si propovaduieste Nedreptatea Sociala:Nu te impotrivi celui ce te asupreste,napastuieste etc..,Nu te impotrivi celui cti ia ale tale cu sila etc..ba mai mult spune:binecuvintati,iubiti pe cei ce va produc suferinte.Culmea impertinetei posibile,mai spune ca aceasta categorie sociala,are de tata pe diavolul,sunt Neghina fii intunericului.
4.Zinele descrise de tine au calitati Morale
Drepte,Demne,deci cum sa fie ele preotesele unei „sfinte” cu calitatile morale pe care le are si pe care le’am mentionat spre aducere aminte,plus de asta sfintele si sfinti sunt dusmani declarati ai Dreptelor si Dreptilor acest lucru reise clar din cele doua ideologi radical antagoniste, Matriarhat-Patriarhat.
Te rog fa ceva „precizari” la aceste „chestiuni” arzatoare la ordinea zilei,almineri mesajul transmis prin aceste inestimabile Realitati Istorice poate fi unul ambigu si ar fi pacat,acum cind mai mult ca niciodata este nevoie de „Lumina cea Dreapta si Adevarata.
@gana, un foarte interesant punct de vedere, am sa tin cont de el! Si foarte bine exprimat, felicitari!
Solomonar
?????????????????????????????????????????
Sigur ca imi lipsesc informatii si nu sunt detinatorul retetei fericirii.Te las pe tine sa le detii pe amandoua.Vreau numai sa te atentionez ca in clipa in care cineva te ridica de la pamant, nu ai sa stii niciodata cu ce scop o face:sa te arunce in cer, sau sa te dea de pamant.Si poe urma daxa are gura poate sa si muste.
Mai vreau sa iti spun ceva, cu care sigur, nu tin mortis sa fii de acord:Exista foarte multe curente de abordare a miturilor.Faptul ca tu adopti un singur curent, si te mentii constant in cadrul lui, este o dovada de fidelitate.Dar nu ai sa stii niciodata daca femeia pe care o iubesti atat de mult, nu te inseala.
mda….mai vedem…mai citim…ne mai documentam si apoi mai vorbim….in rest….frumos. Tare frumos scris.
Cu simpatie,
Monica
ok bn te iubesc!
cu dragoste
moiceanu mihai robert
hmm vanghelis007.. cum cred unii cale stiu pe toate:)
eu raman la părerea mea dar ma tem ca matale îţi lipsesc oarece informatii
numa bine:)
zamolxe
In primul rand, zanele nu sunt semidivinitati ci divinitati.Interpretarea gresita a numelui se datoreaza atat locatiei unde s-a fixat mitul de imprumut,imprumutului facut,-care nu este numai de influenta romana, ci si greaca,-si interpretarilor fanteziste ale autorilor care au interpretat dupa bunul lor plac numele respective.Potrivit parerii mele personale, numele zana, este pronuntia romaneasca a cuvantului grec: Zeita.Forma Diana pe care o folosesti, inseamna acelasi lucru.Zanele nu au fost niciodata preotese ale Maicii Domnului, pentru ca sunt divinitati apartinand panteonului grec sau roman-potrivit gustului celui care interpreteaza.Faptul ca sunt nascute din flori, nu inseamna ca taticul lor era zburdalnic si afemeiat, ci ca aceste zeite erau zeite fecioare.Atentie si la coronita Sfintei Fecioare.Nu este carul mare, ci reprezentarea cosmica a constelatiei cu acelasi nume:Fecioara.Mai incearca.
Intradevar Zânele nu erau semi-divinitati,ci divinitati.Cand au inceput sa foloseasca puterile in scop negativ au devenit semi-divinitati prin cadere interdimensionala.O parte sunt divinitati in continuare.
Initial nu era Zâna denumirea.Sunetul scos de aceste divinitati in timpul jocului lor era Tsieana-cu sunet sters Tsie,care fonetic a devenit Zana, Zâna.De aici numele Ileana,Ana,Diana.
Ele nu apartin vreunui popor.Ele erau pur si simplu inainte de aparitia omului obisnuit si a vorbirii.
Ele fac parte din suita entitatii-inalte numita in precrestinism si crestinism Maica Domnului,entitate deasemenea divinitate,al carei nume era foarte greu de pronuntat ca urmare a sunetului aparut in prezenta sa.
Nascute din flori,datorita faptului ca ele apar unde sunt multe flori.
de cand eram mic am avut diferite vise cu o multitudine de semne(premonitii), printre care vorbeam si cu o zana, eu eram un fel de calator (sau mag,cum se mai spune: paladin)…si vorbeam cu o zana care era imbracata intr-o rochie de culori cu alb si roz deschis si bleu..si mi-a spus diferite lucruri care pana acum le-am uitat..o parte…visul l-am avut cand eram copil..un alt vis tot cand eram copil m-am visat ca eram un calator si patrundeam cat mai adanc in interiorul unui munte si mergeam intre doi pereti paraleli, iar cand am ajuns la sfarsitul coridorului mare am avut mirarea sa descopar o lume interioara in munte o lume ascunsa…era asa de frumos in jur ca-mi dadusera lacrimile…lumini mov si albe in copaci si pe jos in toata valea …(elementele naturii erau cred…) am mai avut si alte vise pe care nu le pot spune..deoarece lungesc vorba..cam atat..
Ultimul vis suna arhetipal a dorinta de reintrare in pantecul matern, constiinta colectiva primordiala (nu sunt experta). Si eu am avut vise „ciudate” de cand eram mica si am auzit ca am fi vreo 400 de mii in Romania suficient de „atuned” la stravechile cai.. mai concreta de atat nu pot fi nici eu. Este oricum inexplicabil ce simteam cand vedeam anumite simboluri, ca si cand as purta genetic (si realmente, asa se si intampla, celula biologica chiar are memorie) anumite informatii.
Extraordinar de frumos! Acesta este blogul in care, cu fiecare articol citit, intrand in mitologia straveche a poporului meu, ma simt mandru de originea inaintasilor mei, si nu in ultimul rand, simtindu-ma incarcat cu o energie pozitiva. Va multumesc pentru tot ceea ce faceti aci si primiti totodata felicitarile mele. O seara de duminica minunata!
Am reusit şi eu „a 5-a zi după scripturi” să citesc p-acilea … interesant cum faci tu, să treacă toate cele, prin filiera pelasgo-traco-geto-dacă ! Nu vreau să spun că n-ai dreptate, ci doar că eu una n-am mai auzit asemenea abordare … recunosc că-mi place să cred că ai dreptate 😀
E foarte adevărat că nu sunt un cunoscător în materie, dar totuşi, nu forţezi puţin nota ?
Din cele spuse de tine, rezultă că Artemis-Basilea sau Diana-Regina sunt totuna cu Marea Mamă a zeilor … Eu ştiam că zeii primordiali sunt copii lui Uranus-zeul cerului si Chaos(zeita haosului) sau în versiune latină din Cronos-zeul-timpului şi Geea (Gaia)-zeiţa-pământului.
Artemis/Diana (preluarea greco-romană a zeitei trace Bendis), era fiica lui Zeus, atunci, cum amaru’ să fie mama lui ?:D
Apoi, revenind la zâne … eu le percep ca făcând parte din folclorul popular premergător religiei zamolxiene. Admit că grecii au preluat multe din religia pelasgo-tracă iar romanii la rândul lor din cea greacă, ca şi din religiile altor popoare… posibil că Zâna Zânelor, o fi devenit Artemis/Diana, dar mi se pare prea mult, s-o identifici cu Marea Mamă a zeilor !:)
Mie mi se pare-fără supărare!-că ceva nu se leagă 😀
Interesant, zeule! 🙂
[…] Zânele – preotese ale Maicii Domnului […]
Preiau un fragmentuţ de la voi, cu specificarea autorului şi link spre articol/blog ! Îmi place tare, tare mult ! Felicitări !
respecte şi calde îmbrăţişări vouă ,
Sibilla
chrisule:)
multam:)
Oroles.. tine aproape ca o sa aiba si continuare:)
Solomo0nar:)
tu esti Tu:)
zamolxe
Minunat, zamolxe. Eh, tu esti tu! 🙂 Sa ne traiesti si sa ne „articolesti”! Respecte! Solomonar
grozav , dezvaluirea mitologiei romanesti , inca un articol pe gustul meu , sa o zic asa pe limba noastra , keep up the good work !
Frumos….si interesant 🙂