Luati seama…

Suntem în Postul Mare… mâine va fi Vinerea Mare … nu vă voi vorbi despre Acela care acum 2000 de ani suferea martiriul răstignirii  pe muntele Golgota pentru vina de a nu fi avut nici o vină. Vă voi povesti însă ca de la spirit către spirit pentru ca cine are urechi de auzit să audă.Vă voi vorbi altfel decât v-am obişnuit până acum.

Luaţi sama … să nu străluciţi căci strălucirea acestei lumi este trecătoare. Căci mare este diferenţa între strălucire şi lumină. „Lumina luminează în întuneric şi întunericul n-a reusit s-o curprindă”. Strălucirea fascinează, lumina vindecă şi călăuzeşte şi luminează celui ce se află în beznă. Căci strălucirea dispare pentru că vine de la alţii, lumina este veşnică pentru că iese de la sine însuşi. Luaţi deci sama să luminaţi. Nu căutaţi a fascina prin strălucire, căutaţi a mângâia prin lumina ce  curge din voi.

Luaţi sama  a nu vă dori puterea. Nu vă doriţi a  conduce. Nu vă doriţi a vă impune punctul de vedere. Nu vă doriţi să porunciţi. Căci  cel ce dă porunci  conducând pe alţii se pierde pe sine însuşi.  Spuneţi numai, dar spuneţi cu convingere şi cuvântul vostru pentru că este drept va fi împlinit de la sine. Nu prin forţă să vă impuneţi ci prin înţelegere. Căci pe oricine veti înţelege, vă va înţelege si el pe voi, sau macar va încerca să vă înţeleagă. Slujiţi dar, dar slujirea foastră să nu fie sclavie. Căci regele care slujeşte poporul înţelegându-l şi făcându-l să priceapă că poruncile lui vin din dragoste şi înţelegere faţă de supuşi acela a câştigat pe însuşi poporul  care-l conduce

Luaţi sama să nu ştiţi. Luaţi sama să cunoaşteţi. Căci iarăşi, între  a cunoaşte şi a şti este mare diferenţă. A şti despre ceva înseamnă  a cunoaşte nimic şi despre nimic pentru că ştiinţa se opreşte la suprafaţa lucrurilor. A cunoaşte înseamnă identificarea cu obiectul cunoaşterii. Cel ce ştie şi spune „cunosc!” se află în minciună şi confuzie. Cunoaşteţi dar că sunteţi şi celelalte toate se vor supune pentru că le cunoaşteţi în esenţa lor, nu le veţi şti doar învelişul. Când ai trecut dincolo de învelişul despre care ştii poţi spune „cunosc” şi cunoaşterea voastră atunci va fi înreagă.

Luaţi sama sa nu vă pierdeţi sufletul atunci cu ce-l mai poate răscupăra? Luaţi sama să nu fiţi orbiţi de strălucirile lumii acesteia  caci ele ucid sufletul. Ascultaţi înţelepciunea ce curge din voi căci voi toţi sunteţi fii ai Marelui Tată. Nu huliţi, nu vă supăraţi. Nu vă cereţi iertare dacă aţi greşit cumva pe calea voastră, comportaţi-vă asa fel încât cel căruia i-aţi greşit să simtă că vă pare rău. Nu vă lăudaţi cu ceea ce ştiţi căci ştiinţa expusă astfel nu are valoare, ea străluceşte, uimeşte chiar răneşte uneori. Spuneţi ce cunoaşteţi astfel încât  aproapele vostru să nu simtă dominat, şi dacă cunoaşterea voastră este reală veţi fi ascultaţi.

 Nu vreau să învăţ pe nimeni nimic, nu vreau nici măcar să fiu crezut în cele ce am spus. Eu doar am spus, rămane să mă credeţi sau nu,  dar  vreau să vă rog înainte de a mă acuza de ceva,  să priviţi în voi ca să mă contraziceţi. Toate cuvintele astea sunt o înţelegere personală asupra înţelepciunii veacurilor, nu sunt de la mine pentru că eu nu sunt un înţelept.

 Lumina Învierii să vă călăuzească paşii pe calea voastră oricare ar fi ea!

zamolxe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Published in: on 16/04/2009 at 20:09  Comments (11)  

The URI to TrackBack this entry is: https://quadratus.wordpress.com/2009/04/16/luati-seama/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 comentariiLasă un comentariu

 1. Sarbatori de Pasti cu sanatate, fericire si bucurii pentru toti !

 2. Degeaba scrieti mesaje luminoase, daca trece prin voi si in voi nu schimba nimic.
  Si-apoi scriati acolo: „exista diferenta intre stralucire si lumina”, eu zic ca exista diferenta „intre mesajul care curge din noi insine si mesajul care trece prin noi”, cel din urma nu trezeste si nu e mesajul pur.
  Un om avizat care a ajuns sa scoata din el insusi asa povete, ar trebui sa fie mai mult decat vertical.

  Nu?

 3. Paste Fericit! Hristos a inviat!

 4. Tuturor prietenilor de pe acest blog, le urez din suflet, un Paste fericit alaturi de familii!

 5. La Bucuresti, zamolxe. O sa iti trimit o felicitare 😀

 6. Pace sufletului tau Solomonar si celor care ne cetesc. Sarbatori fericite , pe oriunde te-ai afla:)

 7. Va urez si eu o Sfanta Sarbatoare a Pastelui plina de Lumina si Iubire!

 8. Permite-mi rogu-te sa las aici un mesaj pentru prietenii nostri care ne citesc- voiam sa scriu eu o urare de Paste, dar ai facut-o tu mai frumos ca mine si ma bucur. Dragi tovarasi si petini! (staiti sa-mi aranjez nodu la cravata). Asa: Io ma duc tai-tai, spre alte zari de soare pline (sau nu). O sa apar pe meleagurile parintesti undeva pe marti. Voi sa fiti cuminti, sa nu va certati, sa nu bagati degetele-n prize, in nas si-n alte orificii periculoase, sa mancati tot si sa ziceti un Doamne-ajuta si pentru blogosfera, ca ce ne faceam fara ea? 😀 Va urez tuturor sarbatori fericite si, mai ales, pace-n suflete. Stiu eu de ce zic asta. Sa fiti iubiti si sa ne vedem cu bine! Solomonaru` Calator.

 9. Multumesc, zamolxe. Sarbatori fericite si tie alaturi de cei dragi, sa ne revedem cu bine. Respect si prietenie! Solomonar

 10. Foarte frumos…si datator de speranta si lumina…

 11. Foarte frumos Zamolxe , o sa ma reintorc sa l recitesc , poate o reusesc sa fiu mai bun , oricum am sentimentul ca in curand se va intampla ceva si vreau sa fiu de partea binelui , a lumini . Sau cel putin incerc . . .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: