În ce credeau egiptenii?…

 

   În ultimii ani au apărut pe micul ecran tot felul de documentare , despre măreţia Egiptului Antic. În majoritatea cazurilor, în  aceste proiecte, doar comerciale , sunt prezentate multe aberaţii, îndeosebi despre credinţa egiptenilor.

   În cele ce urmează, o să relatez în câteva cuvinte despre religia Egiptului Antic, zic eu cât mai aproape de realitate.

   Este evident că această religie aparţine unor timpuri destul de îndepartate  în istorie, abordarea ei întâmpinând astfel anumite dificultăţi inerente. Mai ales în cazul Egiptului dificultăţile fiind mai mari deoarece întreaga structura religioasă a disparut lăsând în urmă o serie de monumente arhitecturale şi literare care să fie interpretate. Din această cauză trebuie să ne bazăm şi pe izvoarele dobândite de la alte popoare , dat fiind faptul că egipetenii  împărtăşeau cu celelate popare primitive credinţa în existenţa unei oridini cosmice.

   Există trei sfere pe care egiptenii le recunoşteau ca manifestări ale divinului: puterea din soare, puterea din pământ şi puterea din acea clasă de animale care formau posesiunea cea mai de preţ a omului, vitele cornute, cu semnificaţia care îi era dată – de creaţie, înviere şi procreaţie. Pentru egiptenii antici revenirea strălucitoare a soarelui din lumea subpământeană şi învierea anuală a vegetaţiei au fost exemple clare ale puterii triumfătoare ale Divinului.

   Acest ciclu anual va sta la baza credinţei în zeul care moare şi reînvie dovedindu-şi divinitatea prin învierea sa din morţi.

   La temelia acestor evenimente cosmice care revelau natura vieţii divine se afla ordinea cosmică exprimată prin Maat. Aceasta a fost adusă la viaţă de către zeul Soare încă de la începutul începuturilor.

   Înainte de anul 4000 î.Hr., deci înainte ca primul rege Menes să fi realizat unitatea Egiptului, fiecare trib era independent, având zei proprii, temple, preoţi, rituri şi credinţe specifice. După unficare fiecare trib a păstrat o oarecare autonomie religioasă, care însă a fuzionat într-o structură religioasă caracteristic egipteană. Au fost păstraţi zeii fiecărui trib, formându-se un panteon, însă fiecare zeitate locală îşi avea cultul ei aparte. Întalnim aproximativ 60 de zei, treptat formându-se relaţii de înrudire între ei.

    Curios este faptul ca multiplicitatea zeilor se datora de multe ori numelor pe care le aveau, şi nu zeilor. Ca de exemplu: zeul creator în Heliopolis era numit Atum, Ptah la Memphis, Amon la Theba , etc. Toate aceste zeităţi au aceleaşi atribute, aceaşi natură şi funcţii, diferenţele fiind doar în prezentarea lor externă şi poate în câteva trăsături accidentale. Adoratorii unui zeu local pretindeau ca acesta unea în el toate celelalte zeităţi.

   Practic de aici putem trage urmatoarea concluzie : la egipteni antici existau o sumedenie de zei , majoritatea fiind însă unul şi acelaşi , doar numele fiind diferite; o religie destul de complicată pentru omul de rând care locuia in Egiptul Antic.

ra

Până astăzi sunt păstrate multe mituri egiptene unele chiar strâns legate de creştinism , fiind destule asemănari intre Iisus şi Horus , dar acestea le vom discuta în altă zi.

osiris16

   Întreaga literatură religioasă a fost împarţită in trei părţi

         textele pirmidelor

         textele sarcofagelor

         Cartea Morţilor

Fară îndoiala, Cartea Morţilor este deosebit de importantă pentru înţelegerea vieţii religioase în Egiptul antic. Scopul „Cărţii” era de a fixa un ghid de comportare pentru cei morţi in timpul judecăţii lui Osiris şi de a le asigura fericirea în viata viitoare.

       Ce am scris în articolul de mai sus e doar o mică prezentare a ceea ce reprezenta credinţa egiptenilor. S-ar putea să urmeze lucruri şi mai interesante……

 

dorian

 

 

The URI to TrackBack this entry is: https://quadratus.wordpress.com/2008/12/04/in-ce-credeau-egiptenii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 comentariiLasă un comentariu

 1. ma bucur ca apar din ce in ce oameni care inteleg ca sistemul asta e o minciuna

 2. sunt aproape analfabeta in domeniu dar sunt f interesata si pasionata !imi place ce am citit in comentariile dvs1

 3. Buna ziua!
  Analizind acele studii care sau facut in urma anilor si se vor face mai departe,odata cu avansarea stiintei dar omenirea este inca prostita de sistem(adica clerul de odinioara)ce concluzii ati dedus??Vorbind de acum 7500 de ani i.e si inca 2000 de ani e.n facind comparatie ca omenirea nu a facut mare progres in gindire,de a se exprima si de a vedea lucrurile reale,traieste intro dobitosenie crasa si asa inca 2000 de ani de acum incolo crezind in ceea ce au inventat altii sa tina oameni sub talpa.Vorbind de credinta,si ma scuz ca schimb subiectul dar totusi este legat de ceea ce sa discutat in documentul de mai sus,concluzia legata de ceea ce faceau egipteni de atunci si cite mituri se afla la ora actuala.De ce si acum egipteni si-au pastrat perioada de rugaciune doar atäta vreme cit Soarele e sus(musulmani in general)la cine se roaga ei de fapt,cine este tot timpul pe aproape si cine a dat fiinta formelor de pe Pamänt? …Ce forma de viata poate trai fara lumina?…Citeva comentarii pe tema aceasta si am sa marturisesc mai departe ceea ce cred eu,ce este mai bine sä stie si altii,care este adevaratul drum al religiei umane.Sa aveti Lumina in casa voastra …

 4. Ce stii despre „Cele trei epoci” in care egiptenii imparteau vremurile ?
  1)5819ani…epoca zeilor,regilor,oamenilor?Nu mai stiu…
  2)9131ani…am uitat!
  3) ?….
  Daca stii/gasesti,te rog mult,scrie in blog.Ma intereseaza si nu gasesc asta deocamdata!
  Ai un subiect fascinant,dar este deosebit de amplu.
  Felicitari!

 5. Interesant articol si foarte bine documentat. Fac un studiu asupra riturilor masonice si as fi recunoscator daca as gasi materiale inedite. Cu profunda recunostinta David P.S. Dorin , sper ca nu ai la masina nr-ul B-22-JDN … 😉

 6. poate m am exprimat gresit, cand spuneam de accesibilitatea informatilor, vorbeam de omul de rand care nu are timp sa studieze asa ceva, si uneori este informat prost… astept sa postezi articolul, sper sa am timp si eu sa scriu unul cat de curand

 7. nu te supăra dorian, dar ai studiat gnoza ??? şcolile de mistere din Egiptul vechi au fost instaurate de daci, care au fost primi care au crezut în trinitate (Gebeleizis, Bendis, Zamolxe) Tatăl sfânt (aka Osiris la egipteni, D-zeu la evrei), Mama divină (Isis la egipteni, la creştini s-a androgizat şi a devenit duhul sfânt) şi fiul uman dar pur ce se apropie de divin (la egipteni Horus, Isus creştin) la noi apare săpat în gresie steaua lui David şi semnul ying-yang datat cu carbon de acum 7500 de ani (nici nu apăruse ideologiile care au preluat simbolurile), din această cauză m-am înscris la Facultatea de istorie, ca să dezvălui adevărata faţă a străvechii credinţe( asta aş dori să fie lucrarea mea de licenţă, sper să am noroc). Felicitări pentru articol, poate după sesiune poate vin şi eu cu un articol…

 8. sunt de acord cu tine, am si eu cateva inforamatii , chiar daca exista faramituri din religia veche egipteana e ascunsa , foarte ascunsa pentru noi, publicul larg. in text m am referit la informatiile care ne sunt tangibile.

 9. Imi place ce ai scris dar mai sunt multe de scris… poate ai timp in postarile viitoare. Bine acum daca ar fi sa ne multumesti pe toti ar iesi un talmes-balmes! Ne vedem la o bere si mai vb atunci de latura asta ascunsa a vechilor religii…

 10. Frumos!
  Ai dreptate in tot ce scrii in afara de afirmatia – „dificultăţile fiind mai mari deoarece întreaga structura religioasă a disparut lăsând în urmă o serie de monumente arhitecturale şi literare care să fie interpretate…”
  Clerul egiptean a supravietuit atat egiptului Ptolemeic cat si perioadei romane. Ptolemeii erau interesati de puterea clerului de a le recunoaste originea „divina” si vedem reprezentari in special ale Cleopatrei VII in ipostaze divine. Romanii erau interesati doar de pradaciuni (ca de obicei) si au lasat libertate religioasa pentru a asigura linistea in provincii.
  Perioada crestina insa a adus o profunda schimbare sociala in special in Alexandria si cultele vechi sunt date usor uitarii. Dar zonele de sud si cele rurale au ramas inca active pentru idolatria pagana pana la Ioan Damaschinul.
  Invazia mahomedana a schimbat radical fata nordului Africii asa ca preotii egipteni au fost obligati sa se „retraga in catacombe”.
  O marturie a faptului ca filonul principal al credintelor lor nu s-a pierdut este existenta unei puternice masonerii egiptene (ritul Misraim) in preajma anului 1800, care are la baza textele sacre ale preotilor din Heliopolis. De cine altcineva se puteau folosi „colonizatorii” europeni intr-o tara puternic strajuita de fidelii lui Allah? Lojele masonice egiptene aveau la baza castele de preoti care au supravietuit in tacere sutelor de ani de „ocupatie” religioasa.

  Azi nu ne mai mira faptul ca un mason cunoscut ca Zahi Hawass este Secretary General of the Supreme Council of Antiquities, si ca nu permite sapaturi in anumite puncte cheie pentru fostele credinte egiptene (camerele de la picioarele Sfinxului, catacombele din Heliopolis, etc.). http://www.guardians.net/hawass/

  De ce oare a plecat la Cairo cu scrisoare de la Petre Roman, masonul Gelu Voican Voiculescu, in 1992 pentru a deveni maestru al ritului Misraim? Se poate cauta in arhiva scrisorilor diplomatice, ordinul dat de Petre Roman catre ambasadorul romaniei de la Cairo.

  Nu intreaga structura religioasa a vechilor egipteni s-a pierdut ci accesul la informatiile acesteia s-a pierdut… Chiar si Arthur Weigall (important egiptolog de la inceput de secol 20) cade prada unui cerc care dorea sa pastreze in Egipt cultura vechilor preoti, alaturi de artefactele ce erau vandute la negru… Intors in Egipt ca si jurnalist la momentul deschiderii mormantului lui Tutankhamun si vazandu-l pe lordul Carnarvon glumind prea zgomotos cand se pregatea sa intre in mormant, a facut o „profetie”: ‘if he goes down in that spirit, I give him six weeks to live’. Sau poate ca stia mai multe decat ceilalti despre cat de suparati puteau fii cei care adorau aceleasi vechi rituri in secret…

 11. Daca nu reusesti acum, pana in Revelion, nu-i bai! Mai ia omu’ si o pauza, se crede! dar la anu’, musai, nu te iertam! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

 12. promit ca o sa revin cu ceva mult mai interesant, sper sa reusesc anul acesta:D

 13. Nu mai scrieti asa marunt! Am zis! Unii e mai chiori! Hop si io dupa o saptamana 😀 Solomonarus Intarziatus

 14. Deosebit de interesant acest articol al lui Dorian. Felicitari!

 15. Interesant şi captivant articolul, felicitări !
  respecte,
  Sibilla

 16. Bravo Dory! reusit articol sincer! cu toate ca nu sunt pasionata de istorie (lucru pe care il sti extrem de bine), trebuie sa recunosc ca te-ai intrecut pe tine insuti, iar pe mine m-ai lasat placut impresionata! astept de la tine inca multe astfel de articole!tine-o tot asa!

 17. Esti super tare Dorian

 18. mersi, si bine v am gasit, aceasta pagina e mult e totusi altceva decat apare ceea ce gasim in ziua de azi pe net, imi pare bine ca am ocazia sa scriu aici

 19. Felicitari, Dorian! Si bine-ai venit in club:) Solomonar


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: