Din vremea lui Pazvante Chioru

                    Aţi auzit cu toţii expresia, „ din vremea lui Pazvante Chioru” – cu referire la un eveniment „foarte vechi”… dar câţi ştiţi oare, cine a fost cu adevărat, Osman Pazvant-Oglu supranumit şi Pazvante Chioru ?

                     Personaj real ajuns de bazm, Pazvante – amestec insolit din toate naţiile balcanice (printre stramoşii săi având albanezi, evrei, sârbi, bulgari şi turci), a rămas „de poveste” drept singurul paşă, care a cutezat sa se ridice impotriva autoritaţii Inaltei Porţi, dar şi drept conducător al bandelor de „pazvanţi”care au intreprins unele din cele mai crunte jafuri din istoria Ţării Româneşti.

                     În conştiinţa românilor însă, a rămas drept tâlharul sângeros care a terorizat Ţara Românească, care la 1800 a jefuit şi incendiat Craiova (doar 300 din cele 7000 de case ale Craiovei acelor timpuri au scăpat de incendiere!) şi care până la urmă a sfârşit de mâna şi iataganul lui Iancu Jianul, acelaşi care cu ocazia unei alte înfruntări, i-a scos un ochi (de unde şi porecla de Chioru).

Moscheea lui Pazvant-oglu

Moscheea lui Pazvant-oglu

Notă:         – se pare că, în cinstea victoriei Jianului, Nae Băloi – vestit lăutar din Işalniţa – a compus celebrul „M-a făcut mama oltean”

                   – În oraşul Vidin din Bulgaria de astazi, se mai pot vedea incă, ruinele moscheei, bibliotecii şi cazărmii construite de Pazvantoglu-paşa şi distruse de pandurii conduşi de Iancu Jianu.            

       Vezi mai multe pe http://www.descopera.ro/cultura/3144977-povestea-lui-pazvante-chioru.

                                                                                                Zâmbeţel

Published in: on 13/09/2008 at 03:21  Comments (12)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://quadratus.wordpress.com/2008/09/13/din-vremea-lui-pazvante-chioru/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 comentariiLasă un comentariu

 1. […] https://quadratus.wordpress.com/2008/…zvante-chioru/ __________________ Ai ceva de donat? Alatura-te noua! […]

 2. Lumea e mai saraca si mai mohorata fara zambetul ei, fara bunatatea si lumina sufletului ei… 😦
  Atat cat am reusit sa o cunosc, am inteles ca a fost o fiinta deosebita.
  Drum bun spre inalturi, acolo pe steaua ta, intre ingeri, draga prietena !
  Acum 10 zile imi raspundeai in acest loc ca „Doamne-Doamne a chemat la El, grabindu-se pe Adrian Pintea si Ilarion Ciobanu, pe dragul tau George Pruteanu si inegalabilul Florin Pittis”, spunandu-le „RIP tuturor !”
  Cat de invizibil este hotarul dintre viata si moarte si cat de complicat este totul ! 😦

 3. Adio,draga,scumpa,nepretuita prietena ! 😦 ne-ai daruit,cu buna stiinta,un ultim zambet…ai luat cu tine iubirea unei prietenii cum numai tu ai stiut sa tzesi….Cu mult respect pentru o luptatoare ca tine,pentru o fiinta care si-a asteptat Marea Trecere cu zambetul pe buze,salut amintirea ta……

 4. interesant post si foarte bine documentat, oricum pe cat de interesant pe atat de util avand in vedere ca in ziua de astazi aceasta zicala scoate zambete fara ca lumea sa stie de la ce vine cu adevarat.

 5. Fata ce zambeste,sarut mainile (inmanusate)! Citindu-te ,am reauzit glasul bunicului care povestea grav de „Pazvan-Chiorul…”
  Complimente!…si pupaturi de la Lady! 🙂

 6. Mulţumesc tuturor de aprecieri şi totodată scuze pentru raspunsul întârziat 🙂
  trebuie să recunosc că meritul nu-mi aparţine … mie „mi se trage ” de la regretatul Georghe Pruteanu – odihnească-se în pace – mare specialist în etimologia cuvintelor şi expresiilor româneşti. 🙂
  Pescăruşule argintiu , ai mare dreptate .. Adi Pintea, a „intrat” magistral în pielea olteanului Iancu Jianu, deşi era ardelean de-al nostru. mai precis, orădean :D… poate pentru că erau „prea buni” s-a grăbit Doamne-Doamne să-i cheme la dânsul: pe Adrian Pintea ca şi pe Ilarion Ciobanul, ca şi pe dragul meu George Pruteanu, sau inegalabilul Florian Pittiş… toţi ne-au părărsit în 2008 . nestinsă fie-le amintirea … RIP tuturor !
  Un sfârşit de săptămână căt mai plăcut, vă doresc tuturor ! 🙂

 7. Cu adevarat captivanta istorisirea cu radacini cat se poate de reala in trecutul nostru adanc brazdat de otomani, felicitari autorului !
  Acum aflu si eu in premiera etimologia acestei expresii atat de uzuale in limba romana vorbita, dar si scrisa.
  Evocarea viteazului care l-a ingenunchiat definitiv pe temutul Pasa „Pazvante Chioru”, haiducul Iancu Jianu, mi-a produs nostalgii, trimitandu-ma intr-o fractiune de secunda cu gandul la actorul ce-a intrepretat cu atata succes rolul Salvatorului celor nevoiasi si asupriti, Adrian Pintea, in anii regimului comunist…
  De curand, TVR1 a transmis un film omagial, in memoriam, actorului decedat de curand, Ilarion Ciobanu, care a jucat magistral alaturi de marele Adrian Pintea.
  O seara de Sambata plina de desfatari spirituale, departe de plumburiul umed al toamnei si la cat mai multe expozeuri interesante !

 8. Pe langa Pazvante Chioru mai era ” cogeamite ” adica om mare , matahala , eu aveam impresia ca e tot ceva turcism dar de fapt vine de la numele lui Cogea Mitu uriasul boxer roman. Am fost foarte surprins cand am aflat provenienta cuvantului !

 9. Folosesc expresia dar chiar nu stiam de unde „i se trage” :)Multumesc, Zambetel , de „deslusire” 🙂
  Mereu interesanti !

 10. Iote ce ma repet… abia am facut ochi:D Se pune de scuza?

 11. Chiar ca interesant. Curios e ca nu demult m-am intrebat m-am intrebat daca personajele astea exista: Pazvante, de exemplu. Mai sunt expresii continand nume bizare, acuma nu-mi vine nici una-n minte:) Cand imi „trece” lapusus` v-oi zice! 🙂 Solomonar

 12. Interesant , nu stiam .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: