Chestia aia…

Astazi am avut o zi oarecum neobisnuita- la prima ora a diminetii, cineva, undeva, m-a anuntat, cu sufletul la gura, ca vine sfarsitul lumii- sau, oricum, asa se banuieste. Am izbucnit in ras. „LHC trebuie sa fie vinovat!”, mi-am spus si mi-am vazut de treburi. Ora 10 a sosit, Omul Negru… n-a venit. Am ajuns acasa dupa amiaza cu hotararea ferma de a vedea exact ce o fi LHC asta si cu ce se ocupa (marturisesc ca nu m-a prea interesat subiectul pana acum). Iata ce am aflat…

Large Hadron Collinder (LHC), adica Mare Accelerator de Hadroni, nu este altceva decat un accelerator de particule- adica un dispozitiv folosit pentru a accelera particule elementare. Se accelereaza de regula particulele ce poarta sarcina electrica (proton si electron), accelerarea facandu-se cu ajutorul unui camp electric. LHC ciocneste protonii unii de altii la o energie de 14 TeV (tetra-electronvolti), rezultand fenomene fizice care au loc la energii de zece ori mai inalte decat cele deschise exploatarii pana acum.

Care este scopul accelerarii particulelor? Ciocnirea cu alte particule stationare, ciocnire care, la randul ei, produce descompunerea in alte parcticule care, apoi, sunt urmarite cu diverse aparate. Prin aceste ciocniri, s-au descoperit cele mai multe patricule subatomice.

De ce se accelereaza particula? Pentru a se analiza comportamentul ei- de exemplu, electronul accelerat isi mareste masa.

Nu cunosteam foarte multe despre fizica particulelor- acum insa, fin`ca m-am edificat, ma intreb cu stupoare: de ce si pentru ce toata agitatia? Dreptcredinciosi isterizati, gauri negre care ne inghit (cu papuci cu tot), arme nucleare (parca n-ar fi destule, era nevoie de atatia bani si specialisti ca sa mai creeze una), tranta cu Dumnezeu… „Partide” pro si contra. Ramasite de mentalitati de ev mediu? Sa nu uitam ca si Terra noastra era plata si sedea pe spatele unor broaste testoase candva…

Solomonar

Anunțuri
Published in: on 10/09/2008 at 17:04  Comments (13)  

The URI to TrackBack this entry is: https://quadratus.wordpress.com/2008/09/10/chestia-aia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 comentariiLasă un comentariu

 1. cacat

 2. În fine, eu vi-am zis să staţi cuminţi, dar voi nu credeţi în premoniţiile sibiline, aşa vă trebuie…
  Unde, Doamne iartă-mă aţi dispărut totuşi, hm ?
  Duminică plăcută vă doresc şi, să ne citim sănătoşi !
  Sibilla

 3. Deci daca dau hackerii iama, nu mai raspund de gaura!

 4. Rugati-va sa nu dea hackerii la el! Vaz acuma la stiri ca au spart ceva coduri- sau ceva de genu` :))) Se complica povestea.

 5. N-o sa se intample nimic:) Daca ne inghite gaura, te las sa dai vina pe mine:D

 6. Recunosc…ma cam tem de ciocnirea din 21 oct…viteza luminii impotriva vitezei luminii ? ziceti si voi?:) vorba lui Moromete cand a vazut si contemplat o zi intreaga girafa : ” asa ceva nu exista! „Doar ca traiesc de pe acum bucuria ca ma voi teleporta in 22 octombrie (imediat dupa cauza,efectul:) ) la adrift,si astfel voi boicota transportul in comun pana la faliment,mama lui !!!
  Referitor la muritul de foame si boli? nici o suma nu va fi niciodata deajuns…si ce ati fi inteles voi acum din focul pe care l-as fi aprins daca nu era internetul?:) puteam eu sa spun atatea?:)
  La buna citire !:)

 7. @sir`din`nori, fireste ca nu e un motiv. Si nici nu se intampla asta. Exista foarte multe programe si ONGuri pentru ajutorarea celor cu probleme, celor din tarile lumii a treia samd. Fiecare actiune isi are rolul ei. Nu mai departe clubul Rotary care (printre altele) investeste miliarde grele de euro pentru programe sociale. Dar despre asta o sa vorbesc in alt articol. Toate cele bune! Solomonar

 8. @AGNOSTICUS, WELCOME!:)

 9. „…toti auzim voci doar ca trebuie sa decidem de care vom asculta.”(J.Ortberg).
  Are stiinta rolul ei…dar sa nu luam motivul asta in brate si sa intoarcem spatele mainilor intinse.
  Sa ne citim cu bine!
  Respecte!:)

 10. Damn, am ratat Apocalipsa! Nu-i bai, ori o prind din urmă, ori voi fi mai harnic data viitoare. 😀 Fără ştiinţă am fi nişte fiinţe rudimentare. În loc de Internet, am folosi şi acum buciumul sau fumul ca mijloc de informare. By the way, tot „criminalii” de la CERN au inventat şi Internetul, nu Bill Gates.

 11. Atunci hai sa batem pasul pe loc pana ne ajung din urma somalezii… Nu spun ca nu aveti si voi dreptate, insa nu putem sta sa-i asteptam pe altii sa ne ajunga din urma. Cum nici elvetienii nu vor sta sa ne astepte pe noi. Lumea evolueaza, cu sau fara muritori de foame. Se fac cercetari la nivel inalt, cu toate ca exista inca oameni care traiesc la nivelul epocii fierului- sau mai rau. Nu putem fi toti la acelasi nivel- si, chiar de va fi sa stam pe loc o mie de ani, nici asa nu vom fi. Nu stiu ce va fi, insa exista o probabilitate ca acest proiect de cercetare sa aduca noutati in stiinta. Exista posibilitati mari, chiar. Poate vom afla lucruri importante care sa ne ajute pe viitor- sa evoluam. Alta treaba oricum n-avem. Respecte, Solomonar.

 12. Mai zambetel…. tu parca ai dreptate…. poate coi fi si io retrograd 🙂

 13. Zică cine ce o vrea, eu rămân la părerea mea: mai sunt o sumedenie de chestii care ne sunt total necunoscute din prezentul în care cu onoare vieţuim… mai sunt o sumedenie de necazuri care-şi aşteaptă rezolvarea şi pentru care milionele de euro cheltuiţi pentru acest experiment, puteau (zic eu) să fie intrebuinţate cu efecte imediate… la ce ne-o fi trebuind să ştim EXACT cum s-a format universul, când încă mor MILIOANE oameni de foame sau de boli incurabile, ca să nu pomenesc de cei ce mor de boli perfect vindecabile, din lipsa fondurilor pentru sănătate ?!?!
  Nah… aşa mi-s io, retrogradă, ce să-i faci ?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: