8 septembrie – Naşterea Maicii Domnului

                                       Articol scris pentru concursul lui Visurât şi Arhi

Motto:
Astăzi uşa vieţii se deschide, astăzi raza Soarelui Celui intelegător răsare, astăzi Maica bucuriei se naşte spre mântuirea a toata lumea. Veseliţi-vă popoare şi vă bucuraţi şi, cu credinţă, din inimă, laudaţi-o aşa: Bucură-te, dumnezeiască Pruncă Maria, care astăzi te-ai născut spre bucuria şi spre mântuirea a toată lumea!

                                      Fragment din Acatistul naşterii Maicii Domnului 

       

        În cântările şi pricesnele bisericeşti închinate Fecioarei Maria, Măicuţa noastră cea din totdeauna, poartă diferite denumiri care o elogiază ca apărătoare a creştinilor şi născătoare a Luminii. Menţionăm şi noi câteva: deschizătoarea uşilor Raiului, steaua care arată Soarele, scara cerească pe care s-a pogorât Dumnezeu, ajutătoarea săracilor, bucuria mâhniţilor.. Toate nume care exprimă bunătate şi sfinţenie

Astăzi, 8 septembrie, sărbătorim Naşterea Maicii Domnului, sărbătoare care în popor se numeşte Sântă Mărie Mică.

Maica Precista, cum mai este numită fecioara Maria, are un rol important în viaţa ţăranului român precum şi în tradiţia bisericească aşa cum arată sumedenia de legende culese de Simion Fl. Marian într-o culegere închinată ei, intitulată Legendele Maicii Domnului.

Legendele legate de Naşterea Maicii Domnului ne pun în evidenţă o naştere miraculoasă. Una dintre aceste legende, ne spune că Ioachim şi Ana, părinţii pământeşti ai Mariei, nu aveau copii deşi se aflau la o vârstă înaintată. Într-o zi Ioachim a fost apostrofat de către preotul templului unde obişnuia să-şi aducă jertfă: – Ioachime, degeaba vă mai trudiţii să aduceţi atâta jertfă tu şi femeia ta, căci Dumnezeu nu o primeşte pentru că nu aveţi copii.

Alte legende spun că până şi aerul dinăuntrul lăcaşului de cult îi respingea, nelăsându-i să-şi aducă prinosul în faţa Dumnului.

Cuprinşi de supărare, cei doi soţi se hotărăsc să se despartă şi să meargă fiecare, atât cât l-or ţinea puterile şi o vedea cu ochii şi să nu se întoarne înainte de împlinirea unui an. Astfel că, ajunşi în faţa unui pod, se despart, luând-o unul într-o parte, altul în cealaltă.

În drumul ei, Ana junge la salaşul unui pustnic, pe care-l găseşte gol întrucât acesta murise şi se stabileşte acolo

.

Naşterea Fecioarei Maria

Naşterea Fecioarei Maria

Din acel moment, ea şi-a petrecut zilele şi nopţile în rugăciune cu speranţa că doar-doar s-o îndura Dumnezeu de ea şi i-a hărăzi un prunc. Într-o zi, în timp ce se ruga, Ana văzu venind spre dânsa, purtată de vânt, o frunză de păr care se aşeză taman pe cartea sa de rugăciuni. Femeia privi mirată frunza apoi o ridică, o sărută pe amândouă părţile şi o bagă în sân.


După împlinirea anului, Ioachim şi Ana, viitorii părinţi ai Fecioarei Maria, se întâlniră la acelaşi pod unde s-au despărţit, numai că de această dată Ana purta în pântec un prunc, pe Fecioara Maria.

În acest praznic luminat, creştinii fac pelerinaje la locurile de cult închinate Fecioarei Maria. Unii dintre pelerini fac ocolul lăcaşului cultic pe coate şi pe genunchi. Este cazul pelerinajului la mănăstirea Radna (jud.Arad) unde unii pelerini urcă pe coate şi pe genunchi până în vârful dealului sau până unde îi ţin puterile.

Potrivit tradiţiei populare, Ziua Naşterii Maicii Domnului marchează încheierea verii în calendarul arhaic. Se spune că în această zi rândunelele pleacă spre locurile de iernat, semn că omul se poate apuca de lucrările agricole de toamnă.

Un vechi proverb care spune „ O trecut Sântă Mărie, leapădă şi pălărie”, iar tradiţia spune că de acum şi pană la Sângeorz să se poarte căciulă. De asemenea, este oprită scălda în râuri şi dormitul afară, pe prispă.  

Mâna Maicii Domnului (Lonicera-japonica)

Mâna Maicii Domnului (Lonicera-japonica)

Se culeg şi plante de leac care sunt puse la Icoana Maicii pentru o mai mare eficienţă curativă.

Se spune că în această zi oamenii trebuie să deschidă uşa înainte de revărsatul zorilor, pentru ca Maica Domnului să intre şi să lase noroc.

În unele zone, se fac pomeni de fructe şi pâine, care, după ce sunt sfinţite, se dau pentru odihna sufletelor morţilor.

În tradiţia românească, se obişnuieşte ca înainte cu două zile de prăznuirea binecuvântată, să nu se aprindă focul în vatră deoarece aceasta duce ghinion, boală şi pericol de incendii (cine aprinde foc, de foc va pieri). Ignorarea acestei superstiţii,aduce boli care-i pocesc (desfigurează) pe cei ce mănâncă gătit la foc, în aceste zile.

Femeile care-şi doresc să rămână însărcinate, se roagă la icoana Fecioarei Maria, iar femeile însărcinate se roagă şi ele, pentru o naştere uşoară.

Fetele de măritat se roaga pentru un “ursit” bun, femeile pentru sporul casei iar bărbaţii pentru recolte îmbelşugate.

În fiecare casă creştinească, la Icoana Maicii Domnului, în această zi arde candela sau lumânarea neîncetat.

Să cinstim dar, praznicul cum se cuvine şi să le urăm tuturor Măriilor şi celor cu nume derivate din Maria, la mulţi ani, sănătate şi tot ce îşi doresc !

                                                                                         zamolxe

 

 

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://quadratus.wordpress.com/2008/09/08/8-septembrie-nasterea-maicii-domnului/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 comentariiLasă un comentariu

 1. Subscriu la cele zise de tine,prieten drag !

 2. Sunt total de acord cu tine

 3. e bine sa ne gandim la dumnezeu si credinta si in alt fel decat din simpla obisnuinta de a merge la biserica sau de a ne spune rugaciunile.
  respecte zamolxe,si…
  poate ma lamuresti vreodata si pe mine,de ce biserica recunoaste meritele femei,dar nu ii acorda statutul cuvenit:D:)

 4. zamolxe .. că io fusai 🙂

 5. Zambetel Maicuta sa-ti dea pace voie buna si sanatate şi mai ales sa te aiba în paza 🙂

 6. Hai să fiu io prima care-i dă cu La mulţi anii ! 🙂
  Deci, La mulţi ani! Mării şi Mărioare, Marilene şi Mioare, Mariane şi Anne-Marii !
  La mulţi ani şi vouă Marini şi Mariani. Mario şi … nah că alt patronimic masculin derivat din Maria nu mai ştiu !:D
  Şi zic io , că pe langă ataţia sărbătoriţi, putem trăi şi noi, că altfel ei, cu cine or bea ?!?
  Acum bun era un buchet mare de flori .. da cum n-am sau nu-l ştiu posta, vă propun
  tuturor să ascultaţi http://www.youtube.com/watch?v=OxY0ViA3DjY&feature=related


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: