Vorbe memorabile explicate in contextul lor istoric- Grecia Veche

BUCURATI-VA, AM INVINS!

(cHAIRETE, ENIKESAMEN)

Vestea adusa la Atena de Philippides, solul lui Miltiades, dupa victoria de la Maraton(490 ien). Alergase 42 de kilometri si, rostind-o, a cazut si a murit. Maraton a ramas ca nume al probie de atletism care consta in alergarea pe o distanta de circa 42 de kilometri.

STRAINE CE TRECI PE AICI, TE DU SI VESTESTE LA SPARTA: MORTI NOI ZACEM DUPA CE LEGILOR EI NE-AM SUPUS!

(O XEIN’, ANGHELLEIN LAKEDAIMONIOIS HOTI TEDE KEIMETHA TOIS KEINON RHEMASI PEITHOMENOI)

Epitaf scris de Simonide din Ceos (556-467 irn) si sapat in stanca de la Termopile spre amintirea celor trei sute de spartani de sub comanda regelui Leonidas, morti pana la unul pentru a intarzia cat mai mult cu putinta inaintarea enormei armate a persilor lui Xerxes (480 ien). Termopile este o trecatoare ingusta la sud de muntele Oeta care deschidea drumul spre Grecia centrala. Pe acolo, dupa nimicirea detasamentului spartan, a trecut „uriasul stol de pasari invesmantate in sumbru azur” de care vorbeste Eschil in Persii. Vor fi infranti curand gratie geniului si darzeniei atenianului Temistocle, in batalia navala din golful de langa Salamina.

MACEDONIA NU TE INCAPE!

(MAKEDONIA S’U CHOREI)

Vorba vadit apocrifa atribuita de Plutarh (in Alexandru, 6) regelui Filip al Macedoniei si adersata fiului sau Alexandru, care avea sa fie Alexandru cel Mare: „Baiatul meu, cauta-ti un regat vrednic de tine! Macedonia nu te incape!”. Cuvintele acestea, de nimeni rostite la vremea lor, s-au dovedit, dupa evenimente, adevarate: Alexandru si-a croit nu un regat, ci un urias imperiu euro-afro-asiatic care se intaindea pana la Indus.

DA-TE PUTIN LA O PARTE DIN SOARE!

(MIKRON APO TU HELIU METASTETHI)

Raspuns insolent al filosofului cinic Diogene din Sinope (413-327 ien), adresat, la Corint, lui Alexandru cel Mare. Tanarul rege al Macedoniei venise la Corint, in 335, sa consolideze Liga de la Corint, organizata de tatal sau Filip al II-lea, un stat federal sub hegemonie macedoneana. Era lume multa acolo, in preajma cuceritorului, oameni politici, filosofi, veniti sa-l felicite. Nu si Diogene, care se tinea deoparte, stand undeva intins la soare. Alexandru, cu o intreaga suita, s-a dus el la Diogene, l-a salutat si l-a intrebat daca are sa-i ceara ceva. Diogene s-a ridicat putin, l-a privit pe Alexandru in ochi si i-a spus: „Da, sa te dai putin la o parte din soare!”. Umbra regelui il deranja(Plutarh, Alexandru, 14).

NU-MI STERGE CERCURILE!

(NOLI TURBARE CIRCULOS MEOS)

Vorba e a lui Arhimede (287-212 ien), si a fost ultima pe care a rostit-o. Siracuza, a carei rezistenta la sediul roman a fost mult prelungita de masinariile inventate cu acest prilej de Arhimede, a fost cucerita in 121 ien. Strazile erau pline de soldati romani, dintre care unul a dat peste Arhimede, care, absorbit, trasa pe nisip figuri geometrice. Mustrat astfel de matematician, legionarul l-a ucis.

Dupa: Francois Bluche, De la Caesar la Churchill

Published in: on 01/08/2008 at 17:18  Lasă un comentariu  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://quadratus.wordpress.com/2008/08/01/vorbe-memorabile-explicate-in-contextul-lor-istoric-grecia-veche/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: